Pěstování cuket od A do Z

Cukety jsou bezesporu oblíbenou zeleninou mnoha zahrádkářů, ale i ti mají k cuketám rozdílný přístup. Zatímco jedni se těší z co nejobrovitějších plodů, jiní upřednostňují malé, jemné a téměř máslové malé cuketky.

Které druhy budete pěstovat i jak včasně je sklidíte, je rozhodně jen na vás. Všichni ale chceme to stejné, pokud jde o množství květů i obranu před chodbami.

Jak na cukety od semínka po sklizeň vám poradí také autorka tohoto příspěvku z YouTube kanálu Zahrada pro radost.

Zdroj: Youtube

Jícha z kopřiv a přesličky: Ochrání a přihnojí

Správné hnojení je nesmírně důležité pro růst a zdraví vašich cuket i dalších druhů zeleniny. Můžete si všimnout ve videopříspěvku, že autorka před výsadbou pořádně pěstební nádoby připravila.

Konkrétně navrstvila čerstvé kopřivy, zetlelou trávu, vyzrálý hnůj a navrch nasypala vrstvu zeminy. Vy můžete zvolit obdobný postup nebo například klasickou výsadbu rovnou na kompost, kde bude mít rostlina dost živin a zároveň svou zelení zakryje hromady kompostu a ty nebudou příliš vysychat.

Základ tedy cukety mají a nyní je čas popřemýšlet, jak je ochránit před škůdci a chorobami. Účinný postřik není jen jeden, na druhou stranu to neznamená, že rostlinu jednou pokropíte z rozprašovače a bude hotovo. Domácí postřiky je nutné opakovat a především v období, kdy se škůdci či nemoci obvykle šíří.

Pokud chcete čistě přírodní sprej, který bude sloužit jako hnojivo i postřik proti škůdcům a nemocem, můžete si připravit jíchu z kopřiv a přesličky. Právě přeslička má silně protiplísňové účinky a používá se proto například i při moření česneku. V tomto případě budete pomocí přesličky bojovat především s plísněmi a padlím. Kopřiva je nejen výživná, ale také repelentní.

Příprava jíchy není nijak náročná, ale zabere čas, respektive několik týdnů. K výrobě budete potřebovat nádobu, do které dáte polámané nebo nasekané čerstvé rostliny a zalijete je vodou. Rostliny musí být celé ponořené a nádoba by měla být umístěná ideálně někde na sluníčku, abyste se proces kvašení urychlil. Hrdlo nádoby můžete částečně přikrýt a až začne voda pěnit a kvašení začne, hodí se také každý druhý nebo třetí den obsah nádoby řádně ode dna promíchat.

V okamžiku, kdy je voda čirá, neobjevují se již bubliny a pevné zbytky rostlin padly ke dnu, je jícha hotová a po zředění použitelná. Kopřivo-přesličkovou jíchu řeďte vodou v poměru 1:10, pokud jí budete hnojit. Na postřik je třeba jíchu ředit ještě víc a to konkrétně 1:20.

Domácí postřik se sodou

Pokud nemáte prostory, kde jíchu nechat kvasit a také nerušeně zapáchat, vyzkoušejte jiný recept. Je to sprej z běžných domácích prostředků, které nejspíš najdete doma a nebudete muset nic kupovat. Výborně se hodí k použití i na balkónech a terasách.

Do litru vody přidejte jednu lžíci jedlé sody, jednu lžíci rostlinného kuchyňského oleje, jednu čajovou lžičku mýdla nebo saponátu. Vše dobře promíchejte a před každým použitím lahvičku spreje protřepejte.

Ať už použijete ve formě postřiku jíchu nebo roztok se sodou, vždy rostliny stříkejte ze všech stran, ideálně mimo polední hodiny a za bezvětří. Domácí postřiky je nutné opakovat, a to poměrně často.

V době, kdy se objevují plísně a padlí, používejte postřik jednou týdně a rozhodně s ním můžete stříkat nejen cukety, ale veškeré další okrasné i užitkové rostliny vaší zahrady či balkónu. Také z přihnojování jíchou bude mít prospěch nejen zeleninová, ale i okrasná zahrádka.

Související články

Zdroje: housedigest.com, chalupari-zahradkari.cz, magazindoma.cz