Pěstování drobného ovoce, jako jsou rybíz a angrešt, je v podstatě nenáročné. Pro své vynikající vlastnosti se na našich zahrádkách pěstují stále častěji. Rostlinám stačí zajistit odpovídající podmínky a dodat řádné dávky živin. Maximalizujete tak nejen úrodu, ale i kvalitu a chuť plodů.
A protože mají obě rostliny převážnou část kořenového systému pod povrchem půdy, jsou citlivé především na nedostatek vláhy, koncentraci půdního roztoku a nedostatečný obsah organických látek v zemině. Záleží však vždy na tom, které látky ta která rostlina či odrůda zrovna potřebuje.
Jaké je nejúčinnější univerzální hnojivo? Dozvíte se to z následujícího videa:
Co potřebuje rybíz a angrešt
Druhy červených a bílých rybízů jsou zpravidla poměrně náročné na draslík a zároveň jsou dost citlivé na chlór. Černý rybíz zas vyžaduje více dusíku a přítomnost chlóru obstojně zvládá. Pokud pěstujete jostu, která je křížencem rybízu a angreštu, potřebuje živiny v průměrném množství obou předchozích. Angrešt zase vyžaduje dostatek draslíku. Pokud ho má málo, projevuje se to výskytem okrajové spály listů, které se svinují dolů. U rybízů se tento jev projevuje svinutím listů nahoru.
Využijte výživnou jíchu z kopřiv
Vyzkoušejte osvědčené techniky hnojení našich babiček a vyrobte si k hnojení rybízu a angreštu roztok z výživných kopřiv. Jedná se totiž o maximálně výživný elixír, který je mnohem lepší než kompost nebo hnůj.
Kopřivová jícha je totiž skvělým zdrojem draslíku, dusíku a hořčíku, obsahuje i značný podíl železa, křemíku, zinku a vápníku. Tyto látky jsou velice prospěšné ke zdravému vývoji kořenů, násadě květů, kvetení a k úspěšnému zrání plodů. Bonusem je i vyšší obranyschopnost rostlin, které tak mnohem lépe odolávají mnohým chorobám a škůdcům.
Jaké kopřivy použít
K výrobě kopřivové jíchy budete potřebovat nejlépe kopřivy ještě před květem. Využít však můžete i vzrostlé kusy. Ale pozor, bez květů! Jinak by vám ve výsledku na opečovávané záhonu vyrostly kopřivy. Dokonce můžete využít rostlinu i s kořeny.
Příprava kopřivové jíchy
Nejprve si připravte uzavíratelný plastový barel nebo nádobu ze skla či kameniny. Nepoužívejte kovové materiály. Velikost volte podle množství pěstovaných rostlin.
Na 10 litrů vody budete potřebovat 1 kg čerstvě natrhaných kopřiv, které před namočením nejprve nasekejte nebo natrhejte na menší kusy. Následně nechte kopřivy v uzavřené nádobě zhruba 2 až 3 týdny samovolně kvasit. V místech, kde je větší teplo, jícha vykvasí rychleji. Směs každý den řádně promíchejte.
Hotová jícha by měla mít tmavou barvu a proces kvašení by měl být u konce tehdy, kdy bude výluh bez pěny. V tuto chvíli obsah nádoby přeceďte a aplikujte jako zálivku po zředění s vodou v poměru 1:10. Pokud si jíchu připravíte do zásoby, uchovávejte ji v chladu.
Související články
Zdroje: www.izahradkar.cz, www.zahrada-centrum.cz, www.jarabak.cz