Krmítka jsou ozdobou zahrad, parků, ale i okenních parapetů. Měly by být první pomocí pro ptáčky, kteří mají hlad. Ale ve skutečnosti jsou někdy spíše riskantním místem, kde mohou opeřenci přijít úhoně. Jak to?

Bohužel někteří lidé si pletou krmítko s odpadkovým košem a nasypou tam všechno, co se jim nehodí. Ať už jde o plesnivé či zkažené věci, sušené ovoce, zbytky „lidských jídel“ (těstoviny, knedlíky). Málokdo ví, že starý chleba, rohlík nebo houska do ptačího jídelníčku nepatří. Důvodem jsou různá kypřidla, ale také sůl, která může být pro ptačí žaludek doslova smrtelnou ranou.

Kam umístit krmítko

Pokud tedy máte rádi ptáčky a chcete jim v těžkých časech pomoci, dělejte to zodpovědně. Krmítka (ať už koupená nebo vyrobená) umístěte 1,5 metru vysoko. Ideálně na místo, kde nebude na strávníky foukat. Strom nebo kovovou tyč, na které krtmítko stojí, obalte plechem nebo drátem, aby se na něj nedostala kočka či jiní predátoři.

Nemáte zahradu? Dejte krmítko na balkon nebo parapet. Jednodušší typy krmítek můžete připevnit pomocí přísavky na okenní sklo. Pokud je vaše krmítko v blízkosti skla, může se stát, že do něj ptáček při letu narazí a způsobí si úraz nebo smrt. Proto – pokud můžete – skleněnou plochu polepte samolepkami. Nějaké motivy samolepek najdete na e-shopu České ornitologické společnosti. Vadí vám výraznější polepy? Zkuste například decentnější UV samolepky.

Co dát ptačím hostům?

Krmítko už máte a co tedy do něj dát, abyste přivolali ptačí slet? Určitě nic nezkazíte, když vsadíte na proso, oves, slunečnici, pšenici, obiloviny, vařenou (neslanou) rýži, brambory, strouhanou mrkev, vločky syrové maso či luštěniny. Pokud chcete, aby se na návštěvu dostavil i kos nebo drozd, přihoďte pár jablek nebo jeřabin. Strakapoudy, brhlíky a sýkory zase potěší tuková směs. A pozor – nezapomeňte na pítko! Ptáci potřebují tu hostinu něčím zapít i v zimě!

Zdroje: www.forestina.cz, www.ptacihodinka.birdlife.cz

Související články