Zdroje: www.dtest.cz, www.receptyprimanapadu.cz, zahradkarskaporadna.cz

Zakrýt je třeba rostliny, ale i květináče

Co se týče zazimování, nezáleží jen na teplotách, které konkrétní rostliny mohou snést, ale také na tom, zda jsou v zemi nebo nádobách. I v případě, že máte velmi odolnou rostlinu, její umístění v květináči může být problematické. Pokud nemáte mrazuvzdorné květináče a nádoby, pak věnujte péči určitě také jim. To platí rozhodně i pro nádoby s rostlinami na balkonech a terasách, kde mohou být mnohem drsnější podmínky než na zahradě, což si mnozí milovníci květin neuvědomují.

Přírodní materiály k zazimování zahrady

Vraťme se ale k zahradě. Klasickými materiály, které zná dobře každý zahrádkář, jsou chvojí a větve, případně listí ze zahrady. Jsou to materiály přírodní, rostlinám jistě pomohou, ale je fakt, že ne vždy je lze dobře použít, a to především u vysoké a mohutné zeleně.

Výhodou je, že tyto přírodní materiály můžeme z vlastních zdrojů nebo od známého získat zdarma či velmi levně.

Dalším léty odskoušeným materiálem je sláma a různé rohože a také jutovina. Všechny tyto materiály mají na zahradě stále své místo. Balí se do nich citlivější dřeviny.

S jutovinou se docela dobře pracuje a její izolační vlastnosti lze ještě zlepšit vystláním listím či slámou. Rostlinu jutovina ochrání, ale díky tomu, že je řídká, prostupuje jí i dostatek světla. Jutovina patří k levnějším materiálům a dá se koupit v různé šíři nebo můžete použít staré jutové pytle.

Zazimujte zahradu moderními materiály

Oblíbeným, ale již moderním materiálem je geotextilie neboli bílá netkaná textilie, která díky barvě nabízí dostatek světla a zpracování zas ideální podmínky pro přezimování rostlin. Bílá netkaná textilie se používá k zazimování stromkových růží, ale také je pod ní možné v zimě pěstovat ozimé zeleniny. Hodí se proto především pro citlivější stálezelené rostliny.

Zkušení zahradníci dodávají, že nejde jen o to, zda jsou rostliny mrazuvzdorné, ale také je nutné ochránit je před střídáním vysokých a nízkých teplot a ušetřit je šoku, který jim může střídání teplot nad a pod nulou způsobit. Bílá geotextilie je sice materiálem funkčním i praktickým, ale její používání se může prodražit. Na druhou stranu vydrží a můžete ji používat opakovaně.

Bublinková fólie, se používá stejně jako rohože nebo jutovina k ochraně rostlin v nádobách, odizolování od země a podobně. Je to materiál sice spolehlivý, zato neprodyšný a pokud byste jím obalili rostlinu, vytvoříte skleník, což v žádném případě není žádoucí. Bublinkové folie se prodávají v různých šířkách a patří spíš k levnějším materiálům.

Jiným moderním materiálem, který není zatím zcela běžný na zahradách a který se používá především do květináčů, jsou upravená kokosová vlákna. Kokosové rohože jsou různých tlouštěk i velikostí. Používají se na povrchu místo mulče, ale také k odizolování od země. Je to sice elegantní řešení, které zajistí rostlině v květináči dobré podmínky, na druhou stranu jsou kokosové materiály dost drahé.

Rohože však mají na zahradě i docela jiné použití. Jsou oblíbeným funkčním materiálem ke zpevnění svahů či břehů.

Související články