Ono tak trochu záleží, čím je strom porostlý. Lišejník stromům sice moc neprospívá, ale nenadělá většinou tak veliké škody. Nicméně mnozí zahrádkáři odstraňují právě i lišejníky, neboť ze zkušenosti vědí, že bývají ideálním „podhoubím“ pro mechy. Mechy jsou totiž mnohem záludnější! Kořínky mechů prorůstají do kůry a s chutí vysávají důležité tekutiny, které jsou důležité pro růst stromu a jeho celkově prospěšnou existenci.

Lišejník

Z vědeckého pohledu je lišejník velice zajímavým symbiotickým soužitím houby a řasy, neboť se jedná o soužití nejstarší. Lišejníků je obrovské množství druhů, číslo se šplhá ke 20 000.

U nás v České republice se nejčastěji vyskytuje na stromech lišejník kotvičník purpurový či slívový. Čím vyšší nadmořská výška, tím větší lišejníková rozmanitost, například můžete narazit na pukléřku islandskou nebo dutohlávku sobí.

Škodí nebo neškodí lišejník?

Ano, ale vlastně jen nepřímo. Při porostu lišejníku se na stromě objeví úkryty pro nejrůznější škůdce, kteří jsou v lišejníku schopní v klidu i přezimovat. Strom pak ani neroste tak, jak by měl. Dokonce pod lišejníky kůra předčasně šupinatí a trhá se. V neposlední řadě způsobuje rozsáhlá vrstva lišejníků předčasné stárnutí a strom vyprodukuje nemalé množství silných prutů neboli vlků.

Jak z kůry porost odstranit

Jak správně očistit ovocné stromy, vám prozradí naše video:

Zdroj: VLM

S největší pravděpodobností jste narazili na článek doporučující drátěný kartáč. Na ten rychle zapomeňte a vezměte si k ruce třeba provaz, smeták, špachtli, starou pilku na železo nebo klasický kartáč, dokonce vám poslouží i štětka na wc.

Před očistou si ideálně natáhněte pod strom plachtu, která mechy a lišejníky zachytí, protože pokud odpad necháte padat do volné půdy, můžete si zadělat na velký problém spojený se škůdci. Lišejníky i mechy totiž mohou obsahovat různá stádia škůdců, takže uděláte nejlépe, když veškerý spadaný nepořádek spálíte.

Špachtlí mechanicky seškrábnutím odstraňte nános lišejníků a mechů, nebojte se přitlačit. Na dočistění použijte kartáč, strom pak bude „jako nový“.

Očista dolíků, kde z kmene roste větev, je trochu složitější. I když… Při použití provazu to hravě zvládnete během chvilinky. Stačí na provaze uvázat uzel, přehodit provaz přes větev a pěkně přejíždět po žlábku sem a tam. Na dočištění se úžasně osvědčila hygienická štětka, protože s normálním kartáčem se do úzkých míst nedostanete.

S pilkou na železo buďte opatrnější, ať stromu neublížíte. Pilka se využívá při větším nánosu nečistot.

A když už máte perfektně očištěné stromy, směle se můžete pustit do bílení, které vám stromy ochrání před nadcházející zimou. Jak na to? Přečtěte si následující článek:

Zdroje: hobby.instory.cz, www.magazinzahrada.cz, zahradnickakucharka.cz