Okurka patří mezi oblíbené druhy zeleniny. A není divu. Je nízkokalorická, šťavnatá a lehce nasládlá, což umožňuje její široké využití. Okurky jsou dobré samy o sobě, ale vyniknou také v salátech, sendvičích nebo coby stylová příloha k pokrmům.

Pokud si je chcete vypěstovat sami, dejte pozor na pár maličkostí, které by vám mohly vaše „zelené poklady“ trochu zkazit. A o co jde?

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Autor videa zahrada ve městě vám ukáže, jak pěstovat okurky. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Plejte a kypřete

Nejhorším nepřítelem okurek je jejich hořká chuť. Tu má na svědomí látka zvaná cucurbitacin, která je obsažená skoro ve všech odrůdách této zeleniny. O tom, jestli (nebo jak moc) se projeví, záleží na vašem způsobu péče.

Podle zkušených pěstitelů potřebuje okurka ke svému růstu a vývoji hlavně dostatek živin a vláhy. Proto je potřeba, abyste své domácí „okurkoviště“ pravidelně pleli a zbavovali všech příživníků, kteří odčerpávají sazenicím vodu.

Aby kořeny rostlinky mohly čerpat všechny benefity z půdy, je potřeba zeminu čas od času prokypřit. Stačí „prohrábnout“ jen horní vrstvu zhruba v hloubce do pěti centimetrů.

Dodávejte živiny

Jakmile okurky začnou kvést, je potřeba jim dodat dusíkaté hnojivo. Ideálně ve formě zálivky. V momentě, kdy se začnou objevovat na sazenicích plody, přidejte i hnojivo s obsahem dusíku, fosforu nebo vápníku.

Tato „trojčlenka“ napomáhá dobrému dozrávání plodů a zároveň je chrání před napadením škůdci. Všechny tyto minerály můžete získat i ze slepičího zákvasu, který si připravíte poměrně snadno. Nasbírejte slepičí trus, a nasypte ho do poloviny kýble.

Poté ho zalijte dešťovou vodou až po okraj a umístěte na slunné místo. Nechte ho tam zkvasit zhruba deset dní. Počítejte s tím, že kvasící hnojivo je dost cítit, proto kýbl dejte co nejdál od domu. Hotový slepičí zákvas zřeďte vodou v poměru 1 : 10 a používejte jako doping pro okurky. Četnost záleží na vás, ale vhodný je týdenní, ale i měsíční interval.

Zalévejte málo, ale často

Hořkost u okurek má na svědomí i nedostatečná zálivka. Pěstitelé této zeleniny moc dobře vědí, že záhon s okurkami se má zalévat pravidelně, ale přiměřeně. Náhodné obří dávky vody spíš nadělají více škody než užitku.

Důležitý je i čas zalévání. Určitě se do něj nepouštějte v poledne, kdy praží slunce a je tedy velká šance, že se příděl vody vypaří. Navíc, krůpěje vody mohou přilákat sluneční paprsky, které pak rostlinu spálí. Obecně se doporučuje okurky zalévat večer.

Doporučená dávka vody jsou dvě konve na 1 metr čtvereční. Pozor: Vodu nikdy nelijte na listy, ale pouze na zem, ke kořenům! V opačném případě hrozí riziko plísní. Nechcete-li mít hořkou úrodu, snažte se o pravidelnou a přiměřenou zálivku.

Bacha na sousedy!

Nedávno vyšlo najevo, že hořkost okurek mohou způsobit i špatní sousedé. Řeč je o okrasné tykvi. Na špatnou kondici plodů mohou mít vliv i prudké změny teplot nebo přezrálost plodů. Proto nenechávejte okurky na záhoně ladem. Mohou vám pak ve finále zhořknout v ústech.

Související články

Zdroje: www.ireceptar.cz, https://magazindoma.cz