Říjnová sklizeň na zahradě

V říjnu nás stále čeká nějaká odměna a není to jen pohled na upravenou zeleň a uklizenou zahradu. Ještě je stále co sklízet. Hlavně pozdní švestky, jablka nebo hrušky. Také ořechy všeho druhu už jsou zralé a nezapomeňte ani na šípky. Sklízet můžete i kořenovou zeleninu. S čínským zelím, hlávkovou kapustou nebo salátem můžete počkat až do mírných mrazů. A mrazuvzdorný špenát, růžičkovou kapustu, pastinák či kořenovou petržel sklízet nutně nemusíte, ale je dobré ochránit je před holomrazy.

Říjen ve znamení úklidu

Úklid zahrady spočívá nejen ve shrabání listí, ale také ostříhání posledních uvadlých květenství, kompostování zeleně, která skončila vegetační období a zastřižení keřů. Před zimou neprořezávejte příliš hluboko. Prostříhat musíte razantně jednouplodící maliníky. Očištěné záhonky můžete před rytím pohnojit, případně posekat a zapracovat do půdy zelené hnojení.

Příprava trávníku na příští rok začíná v říjnu

Trávník můžete naposledy posekat, ale na vysoko. To se docela hodí, protože sekačkou s vakem můžete posbírat i spadené listí. Vhodné je také provzdušnění, pohnojení a případný dosev ploch, které se během léta poničily.

Udělejte maximum pro přezimování rostlin

Zazimujte teplomilné rostliny ve vnitřních nevytápěných prostorách nebo izolovaném skleníku. Zeleň náchylnou k omrznutí ochraňte přihrnutím mulče, chvojím či geotextilií.

Říjen patří i nové výsadbě

Možná už máte úklidu a zazimování dost. Zpestřete si práci něčím jiným. Než uhodí první mrazíky, můžete vysadit živý plot z listnatých dřevin. Prostokořenné opadavé keře se vysazují na podzim, případně brzy na jaře. Přesadit či vysadit můžete také nové okrasné i ovocné dřeviny nebo například růže. Také cibule narcisů, tulipánů, krokusů a hyacintů můžete zasadit teď. Stejně tak jako česnek. Pokud máte vypěstované dvouletky, jako jsou pomněnky nebo zvonky, nastal čas je rozsadit na budoucí stanoviště a přikrýt chvojím nebo přemístit do pařeniště. Říjen je také obdobím, kdy máte poslední možnost založit jahodový záhonek.

Zdroje: https://www.nasehobby.cz, https://www.express.co.uk