V srpnu se často objevují bouřky a přívalové deště. To však neznamená, že zahrádku nemusíte zalévat. Voda z prudkých lijáků se často do země ani nevsákne a jen steče po vyschlém povrchu. Proto pravidelně kontrolujte vláhu v záhonech. Stačí, když odhrábnete deset centimetrů svrchní zeminy. Pokud je suchá, zalijte ji.

Trávník a živý plot

Trávník pravidelně sekejte a zavlažujte. Stále platí, že pokud je sucho, zelená plocha ocení několikahodinové kropení z postřikovačů. Ty však spustťe buď brzy ráno nebo večer, kdy už sluneční paprsky nemají sílu. V polovině měsíce přestaňte s hnojením dusíkatými hnojivy a omezte i zálivku.

Srpen je měsícem, kdy můžete naposledy ostříhat živý plot a keře. Jehličnatým živým plotům zkraťte výhony a pokud je sucho, dopřejte jim vydatnou zálivku. Zaměřte se také na zmlazovací řez u azalek a rododendronů. Jejich letní růst podpoříte jednotýdenním přihnojením dusíkatým hnojivem.

Sklízejte i sázejte

Do konce srpna dozrávají poslední rajčata, okurky i papriky. Aby se rostliny nevysilovaly a energii směřovaly do velikosti plodů, zkraťte jejich vrcholky a odstraňte nasazené květy. Sklízejte také fazole, hrášek, kedlubny, letní mrkev, řapíkatý celer, dýně, tykve, cukety nebo melouny. Nezapomeňte na cibuli a česnek. Po sklizni je nechte řádně uschnout ve stinné a dobře větrané místnosti.

Obměňujete-li jahodníkový záhon, na předem připravené a přihnojené řádky vysazujte mladé sazenice jahod. Pokud si chcete ještě užít čerstvé zeleniny, vysejte polníček, ředkvičky a pekingské zelí. Pro zimní sklizeň můžete zasadit také špenát, mangold nebo růžičkovou kapustu. Na prázdné záhony vysejte zelené hnojivo. Výborná je svazenka vratičolistá. Rychle roste a její květy vás potěší ještě v září a říjnu. Na podzim ji pak zaryjte do půdy.

Ovocné stromy a keře

Po sklizni rybízů, angreštů, třešní, meruněk, broskví a višní se zaměřte na letní řez keřů a stromů. Získáte tak místo na mladé výhonky. Odstraňte staré letorosty, neplodící, suché a poškozené větve z vnitřní koruny. Haluze stromů s dozrávajícími plody podepřete, aby se pod jejich tíhou nezlomily. Postupně sklízejte letní jablíčka a blumy. Zálivku ocení podzimní hrušně, slivoně a jabloně. Po sklizni také proveďte postřik proti obaleči jabloňovému.

Rozkvetlé jaro

Pokud se chcete těšit z jarních květů, srpen je správný čas na vysázení cibulovin. Sázejte cibulky sněženek, bledulek, kandíku psího zubu, šafránů, křehkých ocúnů a bramboříků. Rostliny ocení vlhčí humóznější půdu. Cibule sázejte podle odrůdy do hloubky 5-8 cm.

Okrasná zahrada

V srpnu pokračujte v rozmnožování trvalek dělením. Mezi ně patří pivoňky, kosatce a prvosenky. Očkujte růže a jiné okrasné dřeviny. Pokud si chcete založit novou skalku, vysévejte semena skalniček s krátkým obdobím klíčivosti. Nezapomeňte ani na údržbu zahradního jezírka, které zarůstá sinicemi a dalšími řasami. Vhodným opatřením je zastínění vodní hladiny plovoucími listy a vysazování rostlin produkujících kyslík. Pravidelně stříhejte i bylinkový záhon, který tvoří tymián, šalvěj, saturejka, levandule nebo rozmarýn. Keříky budou husté a vyrostou na nich mladé výhonky.

Zdroj: www.zahrada.sk, www.floranazahrade.cz, www.magazinzahrada.cz