Triky s modrou barvou v zahradě

Máte-li pocit, že vaše zahrada je příliš malá, díky modře kvetoucím rostlinám a modrému plotu si ji můžete opticky prodloužit. Namalujte svůj laťkový plot na modro a vysaďte kolem něj modře kvetoucí rostliny. Modrá barva v zahradě působí, jako by se nám poněkud vzdalovala. Modře kvetoucí rostliny vysazené v obrubách záhonů celou výsadbu opticky prodlouží nebo rozšíří.

Co způsobuje modrou barvu květů?

Za modrou barvu květů u mnoha druhů rostlin je zodpovědné barvivo delfinidin (Delphinidin). Charakteristické pro něj je to, že v zásadité půdě způsobuje sytě modrou barvu květů, zatímco v kyselém prostředí zčervená. Této vlastnosti se hojně využívá při pěstování hortenzií, kdy je možné barvu květů ovlivnit např. speciálním hnojivem. Skutečností, že růže mají kyselé pH vědci vysvětlují, proč je šlechtění modré růže většinou neúspěšné.

Jarní cibuloviny a hlíznaté rostliny kvetoucí modře

  • Ladoňky patří k časně kvetoucím nebesky modrým cibulovinám. Své uplatnění nacházejí nejčastěji jako podrost stromů a listnatých keřů a také jako květiny vhodné do skalek. Časem se samy dostatečně rozrostou a vytvářejí zapojený porost. Mezi hojně vysazované druhy patří ladoňka sibiřská (Scilla siberica). Kromě kypré humózní půdy a dostatečné zálivky v jarním období uvítá mírně přistíněnou polohu.
  • K ladoňkám patří také sličné ladoničky. U obou skupin dochází k množení pomocí postranních cibulek, ale i samovýsevem. Oba druhy rostlin mohou kvést podle druhů od března až do května. U nás oblíbeným druhem je ladonička bělomodrá (Chionodoxa luciliae).
  • Mezi zcela nenáročné cibuloviny s modrým květem řadíme modřence. V našich podmínkách se stal zdomácnělým druhem modřenec arménský (Muscari armeniacum). Tato v březnu kvetoucí rostlina ohromí svými kobaltově modrými vonnými květy. Kvést může i pět týdnů.
  • Nepřehlédnutelné květy s omamnou vůní má hyacint. Mnohé rozkvétají právě v okouzlující modré barvě. Vonná květenství nám dělají radost až několik týdnů, přitom si rostlina vystačí pouze s lehčí půdou, kterou je možné vylepšit kompostem. Když rostliny odkvetou, necháme jejich listy zavadnout (zatáhnout). Pak můžeme cibule vyjmout z půdy a až do října ponechat v bedničce s rašelinou.
  • Méně známou modře kvetoucí cibulovinou je ipheion – jarní hvězda (Ipheion uniflorum) zvaný také Tristagma uniflorum. Jeho květy jsou podobné květům ladoniček. Pochopitelně jsou také v modré formě, avšak celé rostliny jsou vyšší. Jedná se rovněž o cibuloviny z čeledi amarylkovitých.

Vhodní sousedé pro modré květy

Modrá barva u květin je zvláštní sama o sobě. Co se týče odstínů této barvy, mohou sahat od blankytně modré přes azurovou, nebo tyrkysovou modř až po nebeskou modř. A je to právě toto modré zbarvení květin, které způsobuje nejen v zahradě zajímavé optické jevy. Například dokáže zjemnit výrazné až ostré zbarvení ostatních rostlin vysazených v jejím okolí. Zahradní architekti doporučují, aby modrá barva květů v záhonech nebyla osamocená. Nádherně působí v kombinaci s bílou, případně i se žlutou barvou kvetoucích rostlin. Modrá barva květů se v průběhu dne mění podle specifických světelných podmínek: v ranním slunci bude vypadat vždy jinak, než v tom poledním či v podvečerním.

Další modře kvetoucí rostliny

K dalším oblíbeným modře kvetoucím rostlinám našich zahrad patří také barvínek, jaterníky, pomněnky, sasanky, plicníky, pupkovce, kosatce, ostrožky, zvonky, chrpy, orlíčky, kakosty, rozrazily, len, hortenzie.