Zdroje: living.iprima.cz, sazenicka.cz

Najdete květy v únoru i na vlastní zahrádce?

Pokud jste to dobře promysleli a už loni nebo dříve vysadili tyto stromy a květiny, můžete se letos těšit z jejich nádherných květů. Málokteré květiny přinášejí tolik radosti a nadšení jako ty zimní či brzké jarní. Kterou zeleň teď na zahradě, u sousedů za plotem nebo v parku můžete vidět kvést? Vzpomeňte si na jejich krásu na sněhu, až budete v sezoně plánovat výsadbu.

V únoru kvetou i stromy a keře

Vilíny jsou stromy, na které můžete narazit v parcích i zahradách. Jejich jemné větvoví právě v této době zdobí žluté, oranžové až červené střapaté květy, které připomínají spíš barevné jehličí.

Jasmín nahokvětý je poléhavý porost až keř, který svým kvetením připomíná zlatici. Můžete jej vidět kvést už v době okolo Vánoc až do března nebo dubna. Tento jasmín je původně z Tibetu, ale u nás se mu daří také dobře.

Mezi bohatě kvetoucí keře, které mohou vykvétat podle počasí už během zimy, ale jistě v předjaří, patří také kaliny. Kalin je několik druhů a mezi v zimě kvetoucími je například kalina vonná či bodnanská. Květní pupeny či uzavřené květy můžete na těchto kalinách vidět po celou zimu. Jen během oblevy a pěkného počasí se květy otevírají.

Květiny, kterým nevadí ani sníh

Také na talovíny můžete narazit a poznáte je bezpečně podle žlutých kvítků, které jako sluníčka koukají z holých i zasněžených záhonů.

Čemeřice jsou královnami zimy a kvetou i pod sněhem až do pozdního jara. Čemeřic je mnoho druhů s různým vzrůstem, květy jsou bílé, nazelenalé, růžové až nachové.

Sněženky patří mezi rostlinky, které bezpečně poznají i malé děti. Jako zázrakem rostou a kvetou tyto drobné cibuloviny už na sněhu. Sněženky jsou symbolem jara a přimomínají nevyhnutelnelný a dlouho očekávaný příchod nové sezóny.

Související články