První jarní kvítky miluje snad každý. Po dlouhé zimě se probouzí nejen příroda, ale začíná i vegetačního období, které je svátkem nejen pro zahrádkáře a pěstitele, ale vlastně pro všechny.

Kvetou louky i lesy

Udělejte si rodinnou procházku a naučte znát své děti jarní rostliny. Když se vydáte do parků a lužních lesů, určitě narazíte na spousty květin, které znáte, ale možná se setkáte i s „novinkami“, které můžete poznávat na základě dnešních mobilních aplikací. Užijete si zábavu!

Kvíz

1.

Květina velmi brzy žlutě rozkvétá a většinou roste na okrajích cest, na loukách a v blízkosti lesů. Narazit na ni můžete však i na moderních sídlištích či rumištích. Nejprve vyžene lodyhy s šupinovitými listy a vykvete, a teprve později rostou i listy. Je to drobná, vytrvalá bylina a jak již název napovídá, má léčivé účinky. Květy prospívají zejména dýchacím cestám, listy jsou výborné na zanícené žíly, bolesti kloubů a mnohé kožní nemoci.

2.

Tato vytrvalá rostlina má silný oddenek, ze kterého už počátkem března vyhání tlusté, duté, masově červené, šedoplstnaté, šupinaté lodyhy, ukončené květy v hroznovitých úborech. Roste převážně na březích řek, potůčků a na okrajích lesů. Má velké lopuchové listy, které se často používají jako obklady na ošetřování ran. Fialové květy se na rostlinách objevují už od března a kvetou až do května.

3.

Převážně roste na loukách a v prosvětlených lesích. Vyhovují jí spíše vlhké půdy, které jsou kypré a dobře provzdušněné. Typická je svým bezlistým 15 až 30 cm vysokým stvolem, přízemní růžicí listů se zvrásněnou jednoduchou čepelí podlouhlého tvaru a okoličnatým květem. Květ se skládá z pěticípého zeleného kalichu a sírově žluté koruny. Žebra na listech má jemně srstnatá a oproti svým druhovým kolegyním není chráněná. Kvete také od března do května.

4.

Drobná květina patří do čeledi pryskyřníkovitých a je vysoká jen asi 5 až 15 cm. Jde o vytrvalou bylinu s kořenovými hlízami. Její stonek je poléhavý nebo vystoupavý. Listy jsou mírně dužnaté, lysé, okrouhle srdčité, řapíkaté, tmavozelené a lesklé. Květy jsou výrazně žluté o průměru 2 až 3 cm se zelenými kališními lístky. Kvete od března do dubna.

Jaro otvírá květy i stromům a keřům

Dřeviny, které vykvétají brzy na jaře, bývají doslova obsypané včelami, jež se tou dobou probouzejí a vyhledávají první potravu.

5.

Jedná se o nenáročný, opadavý, poměrně rychle rostoucí užitkovo-okrasný keř nebo strom. Ve volné přírodě roste převážně na křovinatých stráních, ve světlých lesích a na březích potoků. Jsou to nádherné okrasné keře nebo stromky, které dosahují výšky 3 až 6 metrů. Brzy na jaře, ještě před vyrašením sytě zelených, vejčitých listů, se na rostlině vytvoří žluté samčí květy, zvané jehnědy. Plodem jsou známé a oblíbené oříšky.

6.

Malý až středně vysoký strom, jehož výška se většinou pohybuje od 6 do 12 metrů, má zprohýbaný kmen a hustou košatou korunu s nepravidelným větvením. Velice snadno se zmlazuje, protože rychle obráží. Z tohoto důvodu je často seřezávána a většina jejích jedinců je pouze keřovitého vzrůstu. Často se dožívá 40 až 50 let.

Řešení:

1. Podběl lékařský (Tussilago farfara)

2. Devětsil lékařský (Petasites hybridus)

3. Prvosenka vyšší (Primula elatior)

4. Orsej jarní (Ficaria verna)

5. Líska obecná (Corylus avellana)

6. Vrba (Salix)

A víte, jaká květina je na titulním obrázku? Správná odpověď je sasanka hajní (Anemone nemorosa).

Zdroje:

www.living.iprima.cz, www.magazinzahrada.cz, www.cs.kagouletheband.com