Některé okrasné rostliny se na podzim řezat nesmí

Víte, že některá zeleň řez vyloženě nesnáší? Některé okrasné stromy a keře snesou řez pouze po odkvětu a podzimní zásah by jim vůbec neprospěl. Pokud se vydáte do zahrady s nůžkami či pilkou, těmto rostlinám se obloukem vyhněte.

Do podzimu musí zesílit

Rododendrony i azalky je nejlepší zmladit řezem hned po odkvětu v červnu, kdy zvládne ještě dobře obrazit. Mladé nové větvičky do zimy dostatečně zesílí, aby chladnému období dobře odolaly. Ale někteří zahradníci preferují hluboké řezy rododendronů raději ještě před kvetením na jaře. Pokud nejste spokojeni s kvetením a množstvím poupat, pak se doporučuje vylamování.

Nezastříhávejte zlatici na podzim

Forzýtie čili zlatice prořezáváme také po odkvětu, který připadá zhruba na květen. Pamatujte, že nejbohatěji kvetou dvou až tříleté výhony, ale právě ty, které rostou ze země. Proto se řezem zbavujeme starých výhonů, které řežeme těsně and zemí.

Vilín nezastříhávejte nikdy!

Vilíny se vůbec nedoporučuje řezat, a proto je opravdu důležité dát jim dostatek místa už při výsadbě. Mohou mít totiž velmi rozložitou korunu. Pokud je to nevyhnutelné, vilíny řežte jen na jaře a vždy odstraňujte malou část velmi tenkých větévek.

Podzimním zastřižením byste přišli o květy

Šácholan čili magnolii neřežeme na podzim, ale jen po odkvětu, pokud je to nutné. Pokud byste z jakéhokoli důvodu zasahovali do koruny později, už byste se připravili o květy budoucí sezóny.

Tavolníky se zastřihávají podle druhu

Spirea, česky tavolník, je také jednou z trvalek oblíbených pro svůj vzrůst i květ v českých zahradách. Tavolníky lze rozlišit na kvetoucí ze starého nebo nového dřeva. V prvním případě tavolník zkrátíme hned po odkvětu na první silný pupen. U druhé skupiny počkejte s řezem až na předjaří. Tehdy můžete seříznout keř až na polovinu či 30 cm nad zemí.

Stálezelené kaliny nepotřebují zástřih na podzim

Kaliny se řežou podle toho, zda jde o stálezelené či opadavé keře. U stálezelených keřů odstraňte pouze staré, vylomené či nemocné větve. Opadavou kalinu můžete seřezat po odkvětu.

Zdroje: https://www.southernliving.com, https://www.novinky.cz, https://abecedazahrady.dama.cz