Zdroje: zahradnickakucharka.cz, www.bobvila.com

Zima je tu a co trávník?

První sníh už v mnohých místech republiky napadal, práce na zahradě končí a rok se teď přehoupne do své nejchladnější části. I v zimě se dá sice zahradničit a některé zeleniny porostou, květiny vykvetou, ale je jisté, že teď je čas útlumu a odpočinku.

Každý, kdo má trávník s snaží se o něj pečovat, jak nejlépe je to možné, ví, že i travnatá plocha potřebuje připravit na zimu. I když už na některé práce může být pozdě, někdy teplejší dny dovolí dotáhnout povinnosti kolem trávníku do konce.

Co potřebuje trávník na podzim?

Určitě se můžete setkat s tím, že trávník by se neměl nechat přerůst a ještě jednou by se měl před příchodem zimy posekat. Obvykle se doporučuje konec října a začátek listopadu, nicméně pokud vám to počasí dovolí, je sucho a teploty nad 7 °C, pak je to možné ještě teď.

Rozhodně však nejde o nějaký brutální střih trávníku, ale jen o posekání na minimálně 4 a více centimetrů. Trávník by neměl být přerostlý, ale rozhodně ne také vyholený až na drn.

Pokud trávník posekáte, pak také posbírejte listí. Jestliže však už je na to pozdě, nezbude než listí hrabat nebo vyfoukat. Poslední dobou se objevují připomínky, že i listí je důležité a nemělo by se zcela likvidovat. Nabízí totiž skrýš pro drobné živočichy i důležitý hmyz. Je to připomínka chvályhodná a rozhodně můžete nechat některá místa neshrabaná, či dokonce mulčovaná shrabaným listím, ovšem plocha trávníku musí být čistá. Listí by jej totiž mohlo vyloženě poškodit, což někteří z nás znají i z praxe.

Jak pískovat trávník

Trávník je rozhodně vhodné provzdušňovat, a to nejen před zimou, ale také těsně po zimě. Používá se na to speciální nástroj, tzv vertikutátor. Jde totiž o vertikální „cut“ čili řez. Vhodné je rozhodně také vypletí i dosetí holejších ploch. Po vertikutaci se často provádí prosypávání pískem.

Pískování trávníku lze provádět i několik týdnů po provzdušňování trávníku. Nejlepší možný je křemičitý písek s příměsí vápna o hrubost 0,5 – 1 mm, ale i hrubší - až 2 mm.

Na hnojení trávníku se používají už jen podzimní hnojiva, která jsou bez dusíku. Hnojí se však naposledy koncem října, později už byste mohli trávníku ublížit. Také je možné a vhodné do trávníku zapravit jemnou vrstvu kompostu a v listopadu vápnit. Ideální dobou na vápnění trávníku je přelom října a listopadu, v žádném případě se nesmí kombinovat hnojení a vápnění. Takže se nesnažte všechno dohnat za jeden víkend.

Pokud je sucho, můžete také trávník zalít, ale to obvykle nebývá potřeba, vzhledem k občasným srážkám. Zalévání je možné až do zámrazu, nicméně na konci listopadu už byste spíš měli vodu ze zahradního potrubí vypustit, aby jej mráz nepotrhal.

Související články