Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, blessmyweeds.com

Na zahradě buďte opatrní, protože slupnutím něčeho jedovatého si mohou děti, zvířata i dospělí jedinci koledovat například o otravu. A kdo zažil, tak ví, že to zrovna žádná hitparáda není. Nebudeme se bavit pouze o jedovatých rostlinách, ale i o těch, které je lepší pěstovat v kontejneru, jinak zahubí vše okolo.

Co se týká jedovatosti rostlin, tak těch je pěkná řádka!

Některé jsou „velmi jedovaté“, jiné jen „jedovaté“. Víte, jak při otravě dítěte rychle reagovat? V České republice existuje „TIS“ (Toxikologické informační středisko), které přijímá telefony 24 hodin denně. Informace podávají jak pro laiky, tak i pro zdravotníky. A můžete jim zavolat i ohledně otravy domácího mazlíčka. Telefonní čísla jsou: 224 919 293 nebo 224 915 402.

Co byste měli po ochutnávce jedovatého plodu udělat?

Vyjmout zbytky z pusy. Postiženému dejte napít vody, čaje nebo mléka. Pokud se jedná o starší dítě, podejte co nejdříve 5-8 tablet aktivního uhlí. Zavolejte na TIS nebo lékaři. Pokud rostlinu neznáte, kus utrhněte a vezměte s sebou pro pozdější identifikaci. Doufám, že tento postup nebudu nikdy muset aplikovat, ale je dobré ho znát.

Máta

Rozrůstá se jako plevel. Ano, je to bylina, která je velmi oblíbená, ale je rozumnější jí pěstovat v květináči, protože má hodně agresivní kořeny a rozleze se vám všude možně. Jestli máte rádi litry mátového čaje nebo mojita a budete mít velkou spotřebu, budiž..

Tis červený

Dužina červených kuliček jedovatá není, ale rozkousaná semena ano. A to velmi jedovatá! Stačí méně než pět bobulí a je o „zábavu“ postaráno.

Vistárie

Krásná pnoucí rostlina. Nejen, že je jedovatá (semena v luscích), ale její kořeny jsou jak mor a přežívají staletí.

Konvalinka vonná

Všechny části jsou silně toxické. Když si je dáte doma do vázy, stane se toxická i voda, ve které konvalinky jsou. Když se mi narodil můj „malej prd“, tak jsem je na zahradě zlikvidovala, náhoda je blbec.

Vodní hyacint

Lidé ho zasazují do vodních prvků na zahradě, protože to je přírodní filtr. U nás kvete málokdy. Ale tento hyacint je velice invazivní, překoná i rybník, dusí vše okolo a dokonce i ryby.

Štědřenec odvislý

Krásný pravý zlatý déšť, ale pouhá dvě semena můžou být pro dítě fatální. Víc asi netřeba psát.

Bobkovišeň

Čím dál tím víc oblíbenější keř, který rychle roste a je stálezelený, proto je lidmi používaný jako živý plot. Její černé bobule ale způsobují průjmy a zvracení, dušnost, bolest hlavy, závratě až ztrátu vědomí.

Durman obecný

Jednoletá bylina, která mi minulý rok vyrostla ve svahu, netuším odkud přilétla. Naštěstí byla v terénu, kam se prcek nedostane. Rostlina je jedovatá celá, požití způsobuje halucinace, žízeň a bezvědomí.

Fazol obecný

Zralé syrové fazole jsou prudce jedovaté, ale po tepelné úpravě se dají normálně konzumovat.

Rhododendron

Krásné okrasné keře, ale některé druhy jsou velmi jedovaté. Nejnebezpečnější jsou listy, požití působí nevolnost, zvracení i zástavu srdce.