Zdroje: prima-receptar.cz, hobby.magazinplus.cz, Mrkve milují rajčata, Luisa Riotte

Proč pěstovat rostliny společně

Jde o to, že správné kombinace rostlin si v růstu nebrání, a navíc ještě získají. Obecně lze mluvit především o repelentních účincích rostlin, které k zeleninám dosazujeme. Repelentní rostliny pomáhají odpuzovat nechtěné škůdce a zelenině se tak daří výrazně lépe. Škůdci je neničí, alespoň ne v takové míře. Zdravá zelenina plodí více větších plodů, a to jistě potěší každého pěstitele. Nezapomínejte na vhodná sesazení druhů a vytěžte z jejich kombinací maximum.

Pěstujte je společně, bude jim líp

Sesazování různých druhů pro podporu jejich růstu naleznete v pěstitelské literatuře pod anglickým „companion planting“ čili něco jako „doprovodné pěstění“. Kombinacemi vhodných druhů se zabývají početné studie a knihy. Z těchto by vás mohla zajímat publikace „Mrkve milují rajčata“, jejíž autorkou je Američanka Luisa Riotte. Paní Luisa zemřela v roce 1998 a zanechala za sebou 12 knih o zahradničení i doprovodném pěstění. Nejprodávanějším titulem byly zmíněné Mrkve milující rajčata, jejichž prodej přesáhl půl milionu výtisků. Poznatky paní Luisy o doprovodném pěstění zmiňují mnohé studie a v podstatě se od jejích závěrů odrážejí.

Jaká společnost rajčatům svědčí?

Dobrým kumpánem bude rajčatům pažitka, cibule, petrželka, mrkev i afrikány. Výčet je ale mnohem delší a zahrnuje také oblíbenou bazalku, luštěniny, dobromysl čili oregano, pórek, ale i koriandr, hořčici, tymián a šalvěj. Všimněte si, že jde vesměs o aromatické byliny, jež očividně nevoní mnohým druhům hmyzu. A toho je potřeba využít!

Co prospívá v přítomnosti rajčat?

Ano, i rajčata ovlivňují okolí a různým rostlinám se daří v jejich přítomnosti lépe. Rajčátka poblíž si budou pochvalovat hlavně brukve, brokolice, zelí, celer, chřest, a dokonce i růže!