Slyšeli jste už někdy o zimuvzdorné zelenině, která vydrží venku po celou zimu a nevadí ji ani mráz či sníh? Díky ní si můžete pochutnávat i v tomto období na vlastnoručních čerstvých výpěstcích, které si utrhnete přímo na zahradě a jsou plné důležitých vitamínů a minerálů. Která zelenina je pro zimní sklizeň nejvhodnější a čím vším si můžete obohatit jídelníček?

Kadeřávek alias kadeřavá kapusta

Jedná se o druh kapusty, která je díky své otužilosti a odolnosti naprosto ideální zimní zeleninou, na níž si můžete pochutnávat prakticky celou zimu. Šťavnaté listy se dají sklízet postupně, a to až do jarního období. Nejlepší chuť mají až po prvních mrazech a nejčastěji se u nás pěstuje kadeřávek pravý a sibiřský.

Kadeřávek je bohatý na vitamíny A, C a E, významně je zastoupen i betakaroten a kyselina listová. Stejně tak je rostlina bohatá na vlákninu a látky jako hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Díky vysokému podílu vápníku jde o výbornou prevenci osteoporózy a všech potíží s řídnutím kostí. Vysoký obsah vlákniny prospívá trávicímu systému a zdraví střev.

Stejně jako jiné druhy košťálové zeleniny obsahuje kadeřávek tzv. isothiocyanaty, tedy látky přispívající k prevenci vzniku nádorových onemocnění. Zelenina celkově posiluje imunitu a výborně působí proti stresu a únavě.

Růžičková kapusta

Rostlina s dlouhým stonkem a s drobnými kulatými kapustičkami vydrží na záhonu celou zimu a hravě odolá i teplotě do zhruba –15 °C. Růžičky prošlé mrazem jsou dokonce mnohem chutnější i voňavější. Jsou tvořeny z těsně semknutých drobných listů, na povrchu jsou zelené a uvnitř žlutozelené. Během zimy není kapusta náročná na péči, stačí když jí dáte řádnou oporu, aby ji neponičil těžký sníh a prudký vítr.

Tato zelenina dopřeje vašemu organismu především zejména vzácný tiamin (vitamín B1), vitamín C, mangan, draslík a kyselinu listovou. Abyste tyto vzácné látky nezničili, nevařte růžičky nikdy po dlouhou dobu. Růžičková kapusta posiluje imunitní systém, krvetvorbu a růst buněk, čímž podporuje celkovou vitalitu, svěžest a životní sílu. Hodí se tedy pro všechny, kteří trpí chronickou únavou.

Protože značně vyživuje nervový systém, působí také výborně proti stresu. Zbavuje tělo odpadních látek, odstraňuje zácpu, odvodňuje a je tak ideální potravinou i při hubnutí. A protože zvyšuje pevnost tkání, působí také na kvalitu pokožky, pleti a vlasů.

Pórek

Pórek neboli pór pravý či zahradní je protáhlá zelená rostlina s bílým koncem, která se chuťově blíží cibuli. Je však jemnější a méně štiplavý, a proto je vhodnou potravinou pro všechny, komu nedělá cibule dobře. Pěstovat lze jak pórek letní, tak i zimní, který snese teploty až do –15 °C. Abyste jej snadněji vytáhli ze země, je dobré rostlinu zakrýt tenkou vrstvou suchého listí nebo slámy.

Pórek má antibakteriální, antivirové a antiseptické schopnosti. Je zdrojem vitaminů A, B, C a K, z minerálů je zastoupen především draslík, mangan, železo, selen, fosfor a vápník. Významné jsou i obsažené sirnaté silice, které napomáhají trávení a povzbuzují chuť k jídlu.

Pokud si budete pórek dopřávat pravidelně, podpoříte zdraví celé cévní soustavy, činnost mozku a imunitu. Zelenina napomáhá i čištění střev od nežádoucích bakterií a kvasinek a podporuje činnost nejen trávicí soustavy, ale i ledvin.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.ceskestavby.cz, www.hobby.instory.cz