Zdroj: www.denik.cz, www.ceskenoviny.cz, ct24.ceskatelevize.cz

Alžběta II., celým jménem Elizabeth Alexandra Mary, letos oslavila své 95 narozeniny. Královnou se stala ve svých 25 letech a stala se nejdéle vládnoucím panovníkem v anglických a britských dějinách, když v září 2015 překonala v délce vlády svoji praprababičku, britskou královnu a indickou císařovnu Viktorii.

Skutečná mladice

Přesto, že má královských povinností až nad hlavu, věnuje se stále ještě (!) jízdě na koni, miluje psy plemene corgi, luští křížovky, mluví plynně francouzsky, je nadšenou fotografkou a ze všeho nejraději fotí svoji rodinu. Podle mnohých je mimořádně pokroková a není jí cizí internet a SMSky. Je neuvěřitelné, jak je tato dáma ve svém věku vitální.

Růže vévody z Edinburghu

Královna má kladný vztah ke květinám a zahradničení. Jednou ze zahrad, kde se královna pohybuje, je zahrada hradu Windsor, kde královna své dětství a nyní také svůj několikaměsíční „lockdown“ během koronaviru.

Tyto zahrady se veřejnosti zpřístupnily loni v srpnu po 40 letech. V zahradě se nyní nachází asi 3500 keřů růží, které byly vysázeny okolo hlavní fontány. Růžové keře a centrální fontánu ve tvaru lotosového květu má na svědomí princ Philip, manžel současné královny Alžběty II, který zemřel letos, 9. dubna. Dne 10. června 2021 by vévoda z Edinburghu oslavil sté narozeniny.

Její Veličenstvo královna Alžběta II. na jeho počest nechala právě na východních terasách Windsorského hradu vysadit speciálně vyšlechtěnou „růži vévody z Edinburghu“. Bohatě kvetoucí odrůda růže s fuchsiově růžovými květy byla speciálním darem od Keitha Weeda, prezidenta britské Royal Horticultural Society.

Růže i zelenina

Princ Philip řadil mezi své volnočasové záliby, vedle sportovních aktivit či rybaření, právě i zahradničení. Rád zveleboval královské okolí a růže patřily mezi jeho oblíbené květiny, o které rád osobně pečoval a zajímal se o jejich šlechtění.

Krom růží se během druhé světové války pěstovala v zahradách hradu Windsor i zelenina. Převážně kukuřice, rajčata a fazole. Tenkrát ještě princezna Alžběta a její sestra Margaret měly v zahradách vyhrazeny 2 záhony pro pěstování těchto plodin.

Zelenina se nepěstovala jen ve Windsoru, ale i v parku Buckinghamského paláce. Královna nechala pro pěstování zeleniny uzpůsobit část zahrady. Předtím se tam pěstovaly letní květiny. Některé druhy plodin pěstovaných na této zahrádce nezapřou královský původ. Je mezi nimi druh popínavých francouzských fazolí Blue Queen (Modrá královna) nebo Royal Red (Královské červené). Stejně tak prý královna pěstuje saláty Northern Queen (Severní královna) a rajčata Golden Queen (Zlatá královna), Queen of Hearts (Srdcová královna) a White Queen (Bílá královna). Dále pak pórek, řepu a mrkev.

Podle mluvčí paláce je zelenina pěstována ekologicky bez chemických hnojiv. Proti mšicím byl nasazen česnek a plodiny se zalévají jen vodou z místní studně. Veškerá zelenina se v paláci také sní.