Kanadským borůvkám se daří, ale chtějí péči

Kanadské borůvky jsou specifické tím, že jsou to rostliny kyselomilné. Od borůvkových keřů očekáváme rok co rok skvělou úrodu, a proto je nutné udržovat je v té nejlepší kondici. Kanadské borůvky sice u nás rostou a zvládají dobře i zimní mrazivé teploty, ale aby se jim dařilo, potřebují víc než jen zalévat. Borůvkám je nutné trošku podstrojovat a zajistit jim dostatek živin. I u borůvek platí, že během vegetačního období mají tyto rostliny různé nároky na živiny.

Co potřebují kanadské borůvky?

Už při výsadbě je vhodné použít speciální substrát na borůvky a brusinky, anebo písčito rašelinnou směs, která je nejen kyselá, ale také dobře propustná. Kupovaná speciální zemina bývá také již obohacená o hnojiva, takže není nutné okamžitě hnojit. Podívejte se pořádně na obal substrátu, kde získáte podrobnější informace. Případně dodejte při výsadbě pomalu se uvolňující hnojiva. Ideální jsou bio minerální hnojiva s obsahující drcenou rohovinu, která je bohatá na dusík.

K prohnojení rozhodně nepoužívejte hnůj. Ač je to kvalitní organické hnojivo na borůvky se nehodí, neboť má příliš vysoké pH. Stejně tak jsou nevhodná hnojiva s chlorem a vápníkem.

Pokud chcete borůvkám prospět, pak železitá hnojiva jsou velmi vyhovující.

Jak se po sklizni postarat o kanadskou borůvku?

Dusíkatá hnojiva jsou sice základní výživou pro veškeré rostliny, ale po sklizni přichází druhá, víceméně klidová fáze, kdy je vhodné změnou hnojiv připravit rostlinu na přicházející období chladu. Proto se přistupuje ke hnojení prostředky, které jsou méně dusíkaté, ale naopak obsahují především draslík. Ten pomáhá rostlinám k vyzrání a ochraně pletiv, růstu kořenového systému, který je nejen důležitý pro přezimování, ale také zajistí dobrý start do nové příští sezony. Takováto hnojiva s vyšším obsahem draslíku se jmenují podzimní. Pamatujte, že aby byla borůvka schopná taková hnojiva přijímat, musí být dodrženo pravidlo dostatečně nízkého pH. V případě borůvek je to 4,5 až 5,0. Proto je vždy vhodné používat hnojiva speciálně pro borůvky nebo půdu často testovat a kyselost přizpůsobovat. Bez vhodného pH rostlina nedokáže živiny z půdy získat a je pak docela jedno, že je v půdě na minerální prvky bohaté.

Zdroj: bydlime-stylove.cz, pavelchlouba.blogspot.com