Zdroje: www.nasezahrada.com, bydlenisnu.cz

Proč nevyhazovat listy rajčat?

Věděli jste, že listy rajčat jsou plné draslíku, betakarotenu i vitamínů C a E? Pak už vás jistě nepřekvapí, že zahrádkaří pro takový zelený odpad mají uplatnění. Když hodíte listy rajčat na kompost, rozhodně tím přispějete k jeho kvalitě, ale určitě je můžete využít i jinak. Například hnojivo je z takových zelených částí rajčat naprosto ideální a výborně se vám bude do konce sezony hodit.

Jak připravit hnojivo z listů rajčete?

Listy, případně stonky používejte jen zdravé. Plesnivé či napadené škůdci nepoužívejte, suché listy nebo spálené od sluníčka nevadí. Budete však vyrábět zákvas a na ten potřebujete především zdravé zelené části rostliny.

Podle množství listů si připravte adekvátně velkou plastovou nádobu, kde je budete máčet po dobu dvou týdnů. Lístky napřed nahrubo nasekejte nebo nastříhejte nůžkami. Vhoďte kousky lístků do nádoby a zalejte je vodou, tak aby byly ponořené. Na 300 g zelených kousků budete potřebovat zhruba litr vody. Zamíchejte a nechejte macerovat. Čas od času směs promíchejte.

Používání hnojiva z rajčatových listů

Po čtrnácti dnech by měla z povrchu směsi zmizet pěna, která vznikala kvašením. Hnojivo je třeba naředit v poměru 1:10. Použít jej můžete i s pevnějšími kousky rostlin, které se během kvašení nerozpadly. Jen si dejte pozor, aby vám neucpaly kropítko nebo celou konvičku.

Zalévejte přímo k rostlinám. Toto hnojivo se skvěle hodí nejen pro rajčata, ale i další zeleninu, ovoce či okrasné rostliny.

Draslík obsažený v tomto hnojivu potřebují rostliny pro odolnost, ale souvisí i s hospodařením rostlin s cukry a dalšími živinami, přijímáním kyslíku i oxidu uhličitého. Draslík potřebují rostliny kvetoucí a plodící, ale také je důležitý v podzimních hnojivech, protože pomáhá připravit trvalou zeleň na příchod chladných měsíců.

Související články