Muchovník (Amelanchier) neboli indiánská borůvka je téměř bezúdržbová, zejména oproti běžným kanadským borůvkám. Ze vzrostlého keře můžete sklidit až 15 kg plodů! Pokud keř nebudete zastřihávat, doroste vám do výšky 6 metrů a šířky 4 metry. My vám ale prozradíme, proč je zastřihávání pro muchovník prospěšnější.

Čas na podzimní řez

Správný čas na prořezání muchovníku poznáte tehdy, když už neplodí a jeho listy opadnou. Pokud keř máte delší dobu, pak mu prospěje pouze udržovací řez. Tím mu zajistíte obnovu větví a správné prosvětlení. Při řezu myslete na to, že muchovník plodí především na mladých výhonech. Odstřihněte proto jen větve, které jsou starší čtyř let. Staré větve poznáte podle toho, že mají drsně rýhovanou kůru. Řez proveďte ve spodní části keře. Koukněte se rovněž na video, kde jsou vysvětleny výhody pěstování právě indiánských borůvek:

Zdroj: Youtube

Zazimování zabere chvilku

Jak takový muchovník vůbec zazimovat? Tento keř by měl odolat vůči silným mrazům, ale nikdy není radno nic podceňovat. Zazimování zvládnete rychle a budete mít jistotu, že vám muchovník nezajde. Nejdříve zkypřete půdu okolo keře. Pro přísun živin přidejte vyzrálý kompost a zasypte pilinami. Dbejte na to, abyste piliny přihrnuli přímo až ke kmínku. Nakonec už jen zalijte a máte na zimu vystaráno!

Zdravé látky plodů

Plody muchovníku jsou velmi podobné borůvkám. Obsahují vysoké množství minerálů a vitaminů, především vitaminy A, B, C, vápník, železo, hořčík, mangan, draslík a fosfor. Použití těchto plodů je pak velmi široké. Můžete je konzumovat samotné nebo jsou vhodné také na sušení či mražení. Lze z nich vyrobit marmelády, sirupy, vína či likéry.

Muchovník se přizpůsobí

Víte, kde se muchovníku povede? Máme pro vás jasnou odpověď! Tento keř můžete umístit skoro na všechna místa. Nejvíce mu však prospěje slunné stanoviště, ale v polostínu se vám také uchytí. Dopřát mu můžete jednou za čas kompost, za který bude velmi vděčný. Kořeny muchovníku rostou hluboko do země, a proto vydrží i v podhorských oblastech. Pro lepší opylení květů je vhodné mít tyto keře dva.

Související články

Zdroje: m.magazinplus.cz, abecedazahrady.dama.cz, nasezahrada.com