Zdroje: www.magazinzahrada.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.youtube.com, www.zahrada-centrum.cz

Kosatce jsou klenoty jarní i letní zahrady. Různé druhy vykvétají postupně a těší nás duhovými barvami od tmavě modré, bílé, žluté, bronzové po červenou. Letní kosatce kvetou od května do července. Konkrétně jde o různé hybridní odrůdy kosatce bradatého (Iris barbata) nebo kosatce bezového (Iris sambucina). Rostlina dorůstá do výšky až 40 cm. Lodyha nese často jediný květ a po odkvětu někdy rozvíjí i postranní poupata. Jak se o ně nyní postarat?

Vhodné stanoviště pro kosatce

Pěstování kosatců je poměrně jednoduché. Když jim dopřejete propustnou a živinami zásobenou půdu, budou krásně kvést i během období sucha. Snesou i krátkodobé vystavení přímému slunci. Stanoviště s vysokou vlhkostí jim naopak nesvědčí. Uhnívají jim kořeny a celkově chřadnou.

Co s odkvetlými kosatci

Na konci července přestávají kosatce na zahradě dělat parádu. Květy usychají a špičky listů mohou hnědnout. Abyste zabránili šíření chorob a tvorbě semeníků, je nutné zvadlé květy odstřihnout a listy maličko zkrátit. Jak na to?

Jak odstříhat odkvetlé kosatce

Budete potřebovat čisté zahradnické nůžky a košík na odpad. V záplavě listů najděte konec stonku se zvadlým květem. Je většinou zakončený 4 malými listy. Ty však neodstraňujte. Rostlina je potřebuje k tvorbě fotosyntézy. Vezměte stonek do jedné ruky a druhou jej odstřihněte pod úhlem 45°. Zabráníte tím usazení vody na řezu, která by mohla způsobit houbové choroby. Pokud vidíte, že má rostlina hnědé špičky listů, zastřihněte je cca 1,5 cm pod zhnědnutím. Tento krok má čistě estetický efekt. Rostlina tak bude vypadat svěží a zdravá. Odstraněné zbytky dejte na kompost.

Proč v létě nezastřihávat listy

Mnoho zahrádkářů zastřihává, zároveň s odstraněním stonku, také listy. Ty však ponechte až do podzimu. Vhodná doba na zkrácení listů, a případné přesazování kosatců, je srpen až září. Rostlina bude mít čas získávat energii ze slunečního záření, které uloží do cibulky. Díky tomu vám další rok vykvetou nádherné květy.

5830855