Zdroj: www.unassaggio.com, www.veselebydleni.cz

Jahody jsou vysoce produktivní rostliny a společná výsadba s určitými jinými rostlinami zlepšuje nejen jejich vzhled, ale dokonce i napomáhá plození. Jahody na farmě nebo zahradě vypadají vždycky lákavě, proto i zahradníci hledají způsoby, jak integrovat jahody do okolní výsadby – ať už „jedné“ nebo jen okrasné. Existuje spousta rostlin, které jsou k jahodám skvělými společníky.

Co to je doprovodná výsadba?

Společná – nebo doprovodná – výsadba je forma sázení skupin rostlin dohromady. Vždy se musí jednat o rostliny, které se vzájemně doplňují a podporují, zkrátka se jim vedle sebe daří. Tato forma pěstování má mnoho výhod: Zvyšuje absorpcí živin, podporuje opylování květů, kontroluje škůdce a zvyšuje produkci plodin.

Co hledáme?

Vzhledem k množství problémů, s nimiž se jahodníky musejí během sezóny vypořádat, bychom pravděpodobně uvítali společenskou rostlinu, která pomůže přilákat opylující hmyz, obohatí půdu, dokáže odpuzovat škodlivý hmyz a zase bude naopak těžit ze schopnosti jahodové révy jako jakéhosi „zemního krytu“.

11 nejlepších rostlin k pěstování s jahodami

Které rostliny jsou nejvhodnějšími společníky jahod? Jahody jsou již léta naprostým favoritem mnoha lidí. Milují je děti i dospělí a dělají nám na zahradě radost téměř vždy. Jejich pěstování se však neobejde bez problémů. Tyto rostliny by nám mohly při společné výsadbě velmi pomoci.

1. Keříkové fazole

Keříkové fazole mají dvojí užitek. Jednak jsou, jako jedna z nejvýživnějších potravin, vynikající pro nás samotné, a ještě k tomu výborně fungují právě s jahodami.

Jejich předností je schopnost odpuzovat zahradní brouky a jiný hmyz, který by se mohl živit jahodníky. Jahodové rostlinky mohou do půdy přilákat bakterie fixující dusík, což zase vyhovuje fazolím. Vysazujte je o něco později než jahody, tedy také na jaře, ale až se půda trochu ohřeje.

2. Brutnák lékařský

Další z nejlepších doprovodných bylin pro jahody je brutnák lékařský, bylina používaná ke kulinářským účelům. Mezi další rostliny, které rostou s brutnákem lékařským, patří rajčata, papriky, dýně nebo zelí. Brutnák přitahuje opylovače a odpuzuje škůdce, kteří by mohli poškodit jahody.

3. Chřest

Neexistuje důvod, proč si chřest a jahody společně nesedly. Chřest je možné vysadit hned po zmrzlých. Chřest a jahody nezakořeňují ve stejné hloubce, takže nezatěžují hladinu živin v půdě. Společně také skvěle bojují proti plevelu.

4. Cibule a česnek

Ostrá vůně cibule a česneku udržuje škůdce v uctivé vzdálenosti a povzbuzuje jahody v růstu. Cibule a ostatní cibulové plodiny navíc odrazují potencionální jedlíky, kteří by naše šťavnaté bobule zkonzumovali.

5. Šalvěj

Zahradníci a pěstitelé vědí také o šalvěji, jež zvyšuje šťavnatou chuť jahod. Obdobně fungují i máta, kopr, fenykl a koriandr: Pomáhají odpuzovat slimáky a jiné škůdce.

6. Měsíčky

Jahody a měsíčky tvoří další krásný tým, který navíc výborně vypadá. Vůně měsíčku odrazuje škůdce, kteří škodí jahodám, a odpuzuje také nebezpečné hlístice, které by mohly poškodit kořeny jahod.

7. Salát a špenát

Zahradníci věří, že výsadba salátu a špenátu společně s jahodami zvyšuje produktivitu všech tří rostlin. Salát a špenát jako listová zelenina zlepšují kvalitu jahod a také chrání chutné ovoce před zraky ptáků.

8. Kmín

Jahody jsou náchylné k útokům mnoha škůdců, a proto se k nim výborně hodí i kmín. Tato úžasná bylina přitahuje vosy a mouchy a kanibalizuje hmyz, který se o jahody zajímá.

9. Tymián

Tymián je v naší zahradě nutností. Má léčivé a dietní účinky a vypadá i krásně na pohled. Přitahuje určité druhy hmyzu a odpuzuje červy.

10. Pažitka

Pažitka se často pěstuje pro svůj rozčepýřený vzhled a funguje i jako vynikající mulčovač. Její štiplavý zápach odrazuje škůdce, a tím pomáhá jahodám růst. I tato symbióza je tedy velice prospěšná.

11. Rebarbora

Rebarbora i jahoda jsou vytrvalé rostliny, což znamená, že rostou ve stejnou dobu a vzájemně se podporují. Rebarbora je vynikající v kuchyni a má i mnohé zdravotní benefity.

Tak jak bude vypadat vaše příští jahodová zahrádka? Jakou společnost zvolíte?