Rod růží má přebohatou paletu barev. Dokonale vytvarované a někdy i vonící květy můžeme obdivovat po celé teplé období roku. Růže proto byly a jsou jakýmsi vzorem dokonalosti. Pokud lidé našli zvláště krásné květy, nazvali je automaticky růžemi, a protože nebyli botaniky, někdy to udělali dost nešikovně. Již velmi dávno tak vnikla lidová jména, která následující generacemi dále přebírají. Podívejme se na některé z nich.

Růže alpská

Existuje sice opravdu růže alpská (Rosa pendulina, syn. Rosa alpina), rostoucí divoce i u nás, ale návštěvníci Alp jako „alpskou růži“ označují fialově kvetoucí pěnišníky (Rhododendron ferrugineum a Rhododendron hirsutum), vytvářející tam místy husté porosty. Tyto druhy se u nás pěstují obtížně a nalezneme je pouze u specialistů a v arboretech. Jen z dálky mohou růže připomínat.

Růže bobková

Oleandr obecný (Nerium oleander) je stálezelený subtropický keř z jižní Evropy a západní Asie. Těší se u nás velké oblibě pro nenáročné pěstování v nádobách. Byl prošlechtěn do mnoha barev. Růži může trochu připomínat, rostlina je prudce jedovatá.

Růže cistová

Více druhů cistů roste ve Středomoří. Jsou velice podobné růžovými či bílými květy planým růžím, liší se od nich nedělenými listy. Cisty patří do čeledi rostlin cistovitých; jsou blízce příbuzné devaterníkům. U nás se na zvláště teplých místech dá venku pěstovat stálezelený cist vavřínolistý (Cistus laurifolius).

Růže černá

Mimo tmavě červených opravdových růží, které mívají skoro černá poupata, se tak někdy označuje ojediněle v parcích pěstovaný keř sazaník květnatý (Calycanthus floridus) ze Severní Ameriky. Květy se tvarem opravdu podobají rozvíjející se plnokvěté růži; jsou červené s nahnědlým tónem.

Růže čínská

Jedná se o známou pokojovou květinu – ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis). Má různě zbarvené velké květy, často plné. Růži tedy při troše fantazie mohou připomínat. Subtropická dřevina pochází z jihovýchodní Asie.

Růže japonská

Plné i jednoduché květy kamélií jsou velmi růžím podobné. Kamélie japonská (Camellia japonica) patří do čeledi čajovníkovité (Theaceae) a je čajovníku opravdu blízce příbuzná. Jako pokojové květiny jsou kamélie náročné a nesnášení stále teplé byty; venku u nás vymrzají.

Růže jerišská čili stepní

Říká se tak pouštní drobné jednoleté brukvovité rostlině choulivce jerišské (Anastatica hierochuntica), která roste v Egyptě a v západní Asii; někdy tak ovšem bývá označován také jeden druh kapradiny vranečku (Selaginella lepidophylla) ze suchých oblastí jihu USA. Tyto vysušené byliny mají zvláštní vlastnost reagovat na vlhko rozvinutím lodyh a lístků. Květy růží mohou připomínat pouze tvarem.

Růže slezová

Dvouletka topolovka růžová z příbuzenstva slezů (Althaea rosea) dosahující výšky až dvou metrů. Pochází z Malé Asie a je u nás často pěstovaná. Plné květy růžové, červené, bílé nebo žluté růže opravdu připomínají.

Růže z Jericha

Narozdíl od růže jerišské je růže z jericha dřevina, a to popínavá. Zimolez kozí list (Lonicera caprifolium), liána rostoucí vzácně divoce i v našich nejteplejších oblastech, se pěstuje docela často. Bělavé květy se postupně probarvují do načervenale růžových odstínů. Květy jsou souměrné jen podle jedné roviny a růži nijak nepřipomínají, snad jen vůní. Označení růže jerišská a růže z Jericha se často zaměňují.

Růže karlovarská

Při obalování vřídelním kamenem během výroby známých upomínkových předmětů netvoří základ živé květy, ale poupata růží z pergamenového papíru. Proces zkrápění minerální vodou probíhá dva týdny při teplotě 70 °C; živé růže by zvadly skoro okamžitě a žádoucí tvar by se nezachoval.

Růže mariánská

Červenokvětá plná pivoňka lékařská (Paeonia officinalis) docela dobře růži připomíná. Je to vytrvalá nenáročná bylina u nás velmi oblíbená. Tento druh pivoněk pochází z jižní Evropy.