Srpen je ve znamení sklizně bohaté úrody, co ale se záhonem v dalších měsících? Dostaňte z něj maximum a ještě teď vysaďte hned několik druhů zeleniny, kterým chladnější proměnlivé počasí nevadí. Budete tak sklízet úrodu až do pozdního babího léta.
Zkušení vědí
Mohlo by se zdát, že s koncem prázdnin končí i období hojnosti, ale není tomu tak. Zkušení zahradníci vědí, co vysadit, abyste si mohli užívat darů přírody ještě další měsíce. Nechte se inspirovat na videu:
Dny se začínají nápadně zkracovat, což ne všem plodinám svědčí, na délce dne totiž závisí jejich šance na dozrání. Naštěstí příroda myslela na všechno a na záhon tak můžete směle vysadit ještě další 4 plodiny plné vitaminů.
Céčkem nabitý kozlíček
U nás je znám spíš jako polníček, ve skutečnosti se jedná o kozlíček polní, chuťově velmi příjemný salát nabitý vitamíny. Polníček patří k velmi odolným druhům zeleniny a jen tak něco jej od růstu neodradí. Pokud chcete tedy záhon ještě pár měsíců využít, vysaďte si tam právě jej. Polníček můžete směle pěstovat celé babí léto.
Saláty a mangold
Stejně jako polníček jsou odolné i ostatní saláty. Klidně vysaďte ještě špenát a klasický salát. I tato zelenina poroste během celého babího léta a nějaká nepřízeň počasí je nezaskočí. Vsadit také můžete na kapustu a kadeřávek. Z exotičtějších druhů zeleniny zase směle vyzkoušejte mangold. Má chuť podobnou špenátu, řapíky vás překvapí svými barvičkami a listy dorůstají takové velikosti, že do nich klidně můžete zabalit mleté maso. Této zelené zelenině se v podzimních plískanicích bude dařit dobře.
Ředkvičky
Pokud byste chtěli záhon barevně oživit a nespokojíte se jen se zelenou záplavou salátů, nezapomeňte na ředkvičky. Existují nejrůznější barevné varianty této štiplavé šťavnaté zeleniny, která oživí nejen váš záhon, ale i jídelníček. Ředkvičky mají tu výhodu, že rostou velmi rychle, takže vám stihnou do pozdního babího léta vyrůst určitě. Rychlost ale není jejich jedinou výhodou. Jsou lahodné čerstvé, v pomazánce, ale i fermentované, nebo zprudka orestované. Zkusit z nich můžete i polévku. Navíc jsou plné vitaminu C, kyseliny listové, vápníku, fosforu a draslíku.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, 1001ideja.si, prima-receptar.cz