Maliny jsou jedním z nejoblíbenějších druhů keřového a ovoce, jejich pěstování je velice snadné a zvládne ho i naprostý začátečník. Maliník je totiž velmi odolná rostlina, a právě i díky tomu se vám může nekontrolovaně rozrůst po celé zahradě. Kořeny maliníku tvoří neustále nové a nové výhony, a proto je nutné myslet na to, nejen kam maliny vysadíte, ale i co roste v jejich okolí.

Co malinám udělá dobře?

Pro dobrý růst a vývoj malin je určitě nutné slunné nebo polostinné místo s kvalitní, výživnou a lehčí půdou, které bude dostatečně chráněné před větrem. Dopřejte rostlinám středně těžkou, vlhkou, humózní a dobře propustnou půdu s mírně kyselým pH. Ideální je směs listovky a písku v poměru 3:1. V každém případě se vyhněte jílovitým a přemokřeným půdám, zbytečně byste rostlinu vystavili napadení plísní a odehnívání kořenů.

Vhodné místo je základ

Nejlepším řešením je dopřát malinám místo na okrajích zahrad, anebo je pěstovat na samostatných záhonech v řadách a zabezpečit je ochranným plůtkem, který jim dá pevnou oporu v případě silnějších větrů. Rozrůstající výhonky se přes tuto zábranu tak snadno nedostanou.

Dobrým řešením je také v blízkosti záhonů udělat cestičku či malý příkop, jež zamezí neřízenému rozrůstání malin. Jakmile zjistíte, že se v těchto místech objeví prorůstající kořeny, měli byste je včas vykopnout a zamezit tak dalšímu šíření maliníků po zahradě. Důležitý je i pravidelný podzimní sestřih, který byste měli provést ve chvíli, kdy už je po úrodě.

Vsaďte na vhodné sousedy

Některé rostliny si ve vzájemné blízkosti vyhovují a pomáhají, ovšem některým společné soužití naprosto neprospívá. Berou si navzájem nejen prostor, ale i živiny. Proto není od věci při pěstování malin myslet na to, které rostliny jsou v jejich okolí.

Perfektním sousedem malin jsou fazole

Díky této luštěnině nebudete muset v okolí malin tvořit mechanické zábrany, protože fazole mají výbornou schopnost vázat dusík, který omezuje rozvoj kořenového systému malin. Naopak rostlina dává veškerou energii do vývoje nadzemních částí, a proto se maliník nerozrůstá směrem k vysazeným fazolím. Zároveň se dočkáte zdravých malinových keřů a bohaté úrody velice chutných malin.

A další dobrá společnost?

  • Kromě fazolí velice svědčí maliníkům i blízká přítomnost keřů dřišťálů, růží nebo jalovců. Pozitivním způsobem stimulují jejich růst, celkový vývoj i početnost a kvalitu plodů.
  • Skvělou variantou je také kopr, který svým specifickým aroma přiláká dostatek hmyzu, díky kterému budou keře maliníků aktivně opylovány a maliny budete sbírat po koších.
  • Velice dobře fungují pro lepší výnosnost malin i některé ovocné stromy, a to především švestka, třešeň a hrušeň.
  • Jedním z nejlepších sousedů malin je i jabloň, která dokonce váš maliník ochrání před šedou hnilobou.

Které rostliny maliníkům neprospívají

Některé plodiny byste vedle maliníku nikdy pěstovat neměli, protože výrazně zpomalují jeho růst, plodnost i kvalitu plodů. V některých případech by dokonce mohly rostlinu naprosto zahubit. Mezi ně patří například česnek, petržel a ředkvičky. Z květin byste se měli vyhnout měsíčkům a kosatcům. Stejně tak malinám v blízkosti neprospívá černý bez, rakytník, jasmín nebo hroznové víno.

Zdroje: www.optolov.ru, www.chalupari-zahradkari.cz, www.skrblik.cz