Pokud máte hřbitov z ruky a nemůžete tam jezdit častěji než jednou za rok, pak je rozhodně vhodné namísto výsadby rostlin použít třeba jen kamínky, mramorovou drť či barevnou štěpku. Jestliže ale nějaký ten čas k dispozici přeci jen máte a rádi byste hrob ozdobili živou kvetoucí i nekvetoucí zelení, pomůžeme vám vybrat ty správné rostliny pro pozdní léto a podzim.

Osvědčené podzimní kombinace

Chryzantémy a vřes jsou zaručenou kombinací pro podzimní období. Jejich květy se budou barevně vyjímat po celém pomníku. K velmi běžným květinám pozdního léta se řadí také begónie, voskovka nebo pelargónie. Také hrnková nízká židovská třešeň okouzlí svými oranžovými plody. Za souseda můžete květinám dát drobný stálezelený keř nebo zakrslý jehličnan. Velmi oblíbeným keříkem je i libavka, kterou poznáte podle výrazných rudých bobulí.

Do stínu a polostínu

Jaké rostliny zvolíte, závisí také na místě, kde se hrob nachází. Jestliže je ve stínu nebo polostínu, pak volte rostliny, které nebudou bez sluníčka strádat. Můžete zkombinovat hortenzie s pestrolistou bohyškou na jednu stranu hrobu a zbytek osázet třeba břečťanem. Toto spojení je velmi pěkné a nenáročné na údržbu. Lze použít i pár druhů menších neopadavých pěnišníků, mahonie nebo cesmínu a větší kus hrobu třeba vysypat oblázky či štěpkovým mulčem.

Místo na výsluní

Pokud je hrob na slunečném místě, můžete zvolit květiny, které jsou velmi skromné, avšak barevností předčí vaše očekávání. Pro pěkné orámování pomníku dobře poslouží levandule, která je krásná po celý rok, nejen v květu. Také červeně či růžově kvetoucí rozchodník bude vypadat nádherně. Můžete k nim přidat i zjara kvetoucí dlužichu a všem známou půdokryvnou mateřídoušku. Pokud přidáte i nízké kostřavy, udržíte krásný vzhled hrobu skoro po celý rok prakticky bez námahy.

Zelená hrobům sluší

Na hrobě krásně porostou i zakrslé formy cyprišků, borovic, tisů, jalovců či smrků. Jehličnany vybírejte podle tvaru pomníku. Dbejte na to, aby rostlina příliš nepřekrývala pomník a barvou k němu ladila. Abyste s výsadbou neměli mnoho práce, a přesto výsledek stál za to, poohlédněte se po kombinacích zakrslé túje, nízkého stříbrného smrčku, plazivého jalovce a pestrolistého brslenu.

Péče, která rostliny potěší

Ať už se rozhodnete pro jakékoli výše uvedené rostliny, přestože nejsou příliš náročné na pozornost, jednou za čas byste jim přeci jen měli dopřát trochu vláhy, postarat se o plevel a lehce kolem nich prokypřit půdu. Pro udržení vláhy a k zábraně růstu plevelu můžete použít mulč z drcené kůry. Nasypte kůru kolem rostlin, usnadníte si tak práci s pletím. Levandule však mulčujte namísto kůry spíše jen drobnými oblázky.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, zahrada.bydleniprokazdeho.cz, zahradaapriroda.cz