Zahrada bez rajčat, okurek a paprik by byla jako rybník bez vody. Kromě příjemného pocitu z dobře odvedené práce a vlastní úrody získáte díky zelenině i cenný zdroj potřebných vitamínů, minerálů a vláknin.

Pěstování není žádná velká věda, tak není divu, že kdo má dnes šanci a prostor, pěstuje si zeleninu sám. O většinu se postará půda, voda a slunce. Vy budete muset přidat jen trochu pravidelné péče a špetku lásky. Odměnou vám budou chutné plody!

Co vás může při pěstování zaskočit?

Rajčata a okurky jsou náchylné na plíseň, papriky na napadení mšicemi. Máme však skvělý tip!

Napadly vaši zeleninu mšice? Vkradou se na vaši zahradu ani nevíte jak. Nejprve se jich na listech či květech objeví pár, ovšem za nedlouho jsou rostliny mšicemi značně obalené.

Nemusíte spoléhat jen na dostupné chemické přípravky či záslužné Slunéčko sedmitečné! Některé druhy mšic jsou v dnešní době vysoce odolné a postřiky na ně zabírají až po delší době, proto je nutné pravidelné ošetřování. Stačí si vyrobit vlastní postřik.

Klasická Coca Cola

Nejpopulárnější, nejprodávanější a vždy oblíbený nealkoholický nápoj! A kromě toho i dokonalý pomocník do zahrady. Nechcete používat chemické postřiky? Ty doma vyrobené jsou vždycky více šetrné k přírodě. Vsaďte tedy právě na Coca Colu.

Pokud se objeví na vašich rostlinách škůdci či plíseň, jednoduše vezměte rozprašovač a nalijte do něho buď čistou Coca Colu či lehce smíchanou s čistou vodou a aplikujte ji na postižená místa rostlin. Pravidelně opakujte!

Cukr, kterého je v tomto nápoji více než dost, nejprve přitáhne hmyz a pak přichází na řadu kyselina fosforečná, která zlikviduje škůdce. Výborně Coca Cola funguje i na slimáky. Stačí do země vložit nádobu s Coca Colou a udělat tak dokonalou past, do které se nezvaní návštěvníci jen hrnou.

Zdroje:

www.dumazahrada.cz, www.ceskestavby.cz, www.bonacasa.cz