Jedlá soda si cestu z kuchyně do zahrady našla lehce. Její mírně zásadité pH je totiž šetrné ke všem rostlinám i půdě. Vyrovnává její kyselost, a tím zlepšuje její vlastnosti. Díky tomu jsou byliny schopné redukovat vláhu a brát si potřebné živiny. Navíc, hydrogenuhličitan sodný dokáže ekologicky zlikvidovat téměř všechny choroby a škůdce, které rostliny napadají.

Cukety pro zdraví

Cuketa obsahuje až 90 % vody. Je bohatá na vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, karoteny a vitamíny A, B a C. Blahodárně působí na náš zrak, srdce, zlepšuje činnost mozku a pomáhá při cukrovce a dně. Je nízkokalorická, proto je vhodná při redukci. Konzumujte ji nejlépe syrovou nebo jen lehce spařenou.

Běžné choroby cuket

Cukety dokáže vypěstovat i zahradník-začátečník. Ani této nenáročné zelenině se ale choroby či škůdci nevyhýbají. Především, pokud pěstujete na zahradě další rostliny, jež jsou pro ně lákavé. Proto u cuket můžete vidět antraknózu, padlí nebo mšice.

Antraknóza

Tato choroba způsobuje hnědé, zasychající skvrny na listech. U všech nových plodů pak žloutnou špičky a cukety měknou. Rostlina pak přestává plodit.

Padlí

Mezi častou chorobu patří i padlí, které napadá cukety v druhé polovině srpna. Na listech se objevuje moučnatý bílý až šedý povlak. Rostliny rostou pomaleji, žloutnou a usychají.

Virózy

V posledních letech jsou nejzávažnějšími chorobami cuket virózy s názvy CMV – virová mozaika okurky a CYMV – virová žlutá mozaika okurky. Ty způsobuje savý hmyz, především mšice. Nemoc se projevuje deformací listů a plodů. Často se stává, že jedna poloviny cukety je krásná a zdravá, a druhá přestane růst a začne zahnívat.

Přemíra dusíku

Deformované plody způsobuje i přehnojení dusíkem nebo nepravidelná zálivka. I s tímto problémem pomůže jedlá soda.

Cukety a jedlá soda

Postřik proti mšicím aplikujte preventivně jednou za tři týdny. Převařte jeden litr vody a nasypte do něj půl lžičky jedlé sody. Důkladně rozmíchejte a nechte vychladnout. Roztok nalijte do lahvičky s rozprašovačem a nastříkejte přímo na rostliny. Pro větší účinnost můžete přidat i trochu tekutého mýdla.

Jedlá soda jako fungicid

Jedlá soda funguje jako přírodní fungicid. Použít ji tedy můžete na padlí. Sice spory nezabíjí, mění však pH listu, takže se jejich plocha stane nehostinnou „měsíční krajinou". Připravte si roztok na padlí z jedné polévkové lžíce sody bikarbony, čtyř litrů vody, jedné polévkové lžíce rostlinného oleje a jedné polévkovou lžíce prostředku na mytí nádobí. Vše promíchejte, nalijte do rozprašovače a aplikujte jednou týdně.

Zvýšení pH půdy

Ideální pH půdy je v rozmezí 5,5 – 6,0 pro lehké půdy a 6,0 – 6,5 pro střední půdy. Vyšší pH způsobuje problém kořenům s absorpcí živin a vody. Upravíte ho jednoduše. 2-3 lžíce jedlé sody rozmíchejte ve 2 litrech odstáté vody. Tu použijte jako zálivku. Přihnojení rostlin jedlou sodou, podle zahrádkářů, zvyšuje výnos rostlin, které plodí až do podzimu.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.homebydleni.cz, www.living.iprima.cz, www.chalupari-zahradkari.cz