Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, living.iprima.cz

Jedlá soda je úžasný multifunkční prostředek

Jedlá soda čili hydrogenuhličitan sodný je snad ve všech domácnostech a když ne přímo čistá soda, která se používá na zažívání, pečení perníků či k úklidu domácnosti, tak možná alespoň prášek do pečení. Kypřicí prášek také sodu obsahuje, ale kromě ní i další látky, které napomáhají nakypření pečených buchet, proto je třeba počítat s jeho až asi jen 20% účinností oproti jedlé sodě.

Proč patří jedlá soda i do zahrady a jak prospívá cuketám?

Právě v této době sklízíme cukety, ale také rajčata nebo okurky, papriky a blíží se i čas dýní. Nyní můžete zeminu kolem těchto plodin dobře prolít zálivkou se sodou. Na pětilitrovou konev budete potřebovat půl polévkové lžíce jedlé sody. V teplé vodě ji dobře rozmíchejte, nechejte vychladnout a použijte namísto zálivky. Soda je alkalická, díky takové zálivce se mírně zredukuje kyselost půdy a sklízené plody budou díky tomu sladší a šťavnatější.

Jenže to není všechno, soda působí také proti plísním, tedy i botrytidě či padlí, což se v případě cuket i dalších plodin náramně hodí. Postřik ze sody, oleje a vody se používá preventivně i při výskytu plísní, pamatujte ale na nutnost častého opakování.

Jiný recept používá sodu v kombinaci s tekutým mýdlem a vodou, nicméně pravidla jsou stejná. Suroviny rozmíchejte v teplé vodě, nechejte vychladnout a manuálním rozprašovačem aplikujete na celou rostlinu i zespod listů.

Jak připravit postřik ze sody?

Preventivní postřiky by měly být aplikovány každý týden až tři týdny. Pokud likvidujete už existující plíseň, pak stříkejte denně celý týden.

První zmiňovaný postřik připravíte smícháním 5 lžic sody se 3 lžícemi stolního oleje a 5 litry vody. Na postřik s mýdlem budete potřebovat 25 g tekutého mýdla, 3 lžíce jedlé sody a 5 litrů vody.

Postřiky proti plísním vám pomohou také čelit škůdcům. Soda je účinná proti slimákům, mravencům, ale také mšicím, vlnatkám i různým druhům housenek.

Související články