Cukety jsou skvělá zelenina, která k létu neodmyslitelně patří. Jsou nabité vitamíny a minerály a díky svému složení jsou velmi vhodné pro hubnutí. Jejich konzumace příznivě ovlivňuje zdraví a využít se dají v kuchyni na sto způsobů. Ostatně, věděli jste, že se dají konzumovat cukety i syrové? Pokud už nemáte na jejich pěstování místo na záhoně, dejte je na kompost, bude se jim dařit královsky a vy nebudete stíhat úrodu sklízet.

Nenáročná zelenina

Nejsou žádné fajnovky a nepotřebují žádné speciální zacházení. Pokud cuketám dopřejete teplo, světlo, vodu a výživnou půdu, odmění se vám bohatě.

Na vychytávky při pěstování cuket se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Cukety nejsou jen podlouhlé zelené. Zkusit můžete i ty žluté nebo kulaté. Pro jednu početnější rodinu bohatě postačí dvě rostlinky v plné síle. Pokud cuketám dopřejete výživnou půdu, nebudete vědět, kam s úrodou.

Kompost to jistí

Rostliny cuket jsou poměrně náročné na prostor, takže na klasický záhon se špatně vejdou. Nerudovský problém, kam s nimi, se dá vyřešit poměrně elegantně. Jednoduše je zasaďte na kompost! Kompost je ideální místo k výsadbě hned pro několik druhů zeleniny. A když už jej máte, byla by škoda toho nevyužít. Až vám navíc kompost obroste lahodnou zeleninou, potěší to nejen vaše oko, ale i chuťové pohárky.

Vtip je ve výhřevnosti

Proč je kompost tak skvělé místo? Cuketám jednoduše svědčí samozřejmě bohatě výživná půda, ale také výhřevnost kompostu. Pokud budete kompost navíc mulčovat slámou, nebo usušenou trávou, úspěch je zaručen. Mulč cuketám zajistí ochranu proti uhnívání plodů a ohraničení kompostu zase poskytne přirozenou bariéru proti slimákům.

Co k zasadit k cuketám?

Zbylo vám tam ještě trochu místa? Vyplňte ho ostatní zeleninou.

Skvěle se na kompostu bude dařit okurkám nakládačkám, nyní je ideální doba, aby stihly plodit už v červenci. Nezapomeňte jim však vytvořit nějakou oporu, po které se budou moci pnout, což okurky rády dělají. Jednak se jim bude dařit lépe, jednak je uchráníte od plísní a hniloby.

Nezapomeňte na dýně hokkaidó. Můžete začít klidně ze semen. Na výživném kompostu vyklíčí bez problémů a opět postačí jedna až dvě rostliny. Zásob z nich budete mít na celou zimní sezónu. Ani tady nepodceňujte mulčování slámou nebo sušenou trávou, které ztíží cestu slimákům k lahodným tykvovým lístkům. Hokkaidó klidně nechte táhnout se po zemi, sama si najde nejlepší cestu. U všech tří druhů zeleniny pamatujte na vydatnou zálivku.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.prazskypatriot.cz, www.prozeny.cz, cuketa.eu