Cuketa je nenáročná jednoletá plodová zelenina patřící do čeledi tykvovitých. Vzhledem k jejímu velkému vzrůstu je třeba sazenice od sebe vysazovat na vzdálenost osmdesáti centimetrů až jednoho metru. Mají-li dobré podmínky, jsou velice plodné, proto stačí jen několik rostlin, které pokryjí vaši běžnou letní spotřebu.

Kam s nimi

Při jejich rozložitosti by cukety zabíraly mnoho prostoru a stínily sousedním rostlinám. Na slunném místě v rohu zahrady jim bude nejlépe. Máte-li alespoň základ kompostu a seno, je to ideální kombinace.

Zkušená zahradnice Petra vám ve videu YouTube kanálu Zahrada pro radost poradí, jak na pěstování cuket na seně:

Zdroj: Youtube

Pěstování na seně

Příprava sena jako podkladu pro pěstování je jednoduchá. Utvořte z něj kupku na slunném místě, kterou zabezpečíte několika kameny pro případ většího větru. Týden před výsadbou důkladně kropte každý den, aby se seno nasáklo vodou. Poté vyhloubíte v seně díry. Do nich nasypejte vyzrálý kompost obohacený organickým hnojivem nejlépe hnojem a tam vysázejte sazenice.

Seno na kompost

Další možností je použití sena na kompostě. Pokud jste nechali přerůst na zahradě trávu, pokoste ji a nasušte. Seno pak navršíte na kompost. To je nejlepší varianta pro pěstování cuket, dýní nebo patisonů. Sazenice zasadíte do kompostu a kolem rozprostřete seno. I když základem je kompost, nezapomínejte rostliny hnojit a hodně zalévat.

Čtyři nejdůležitější nároky cuket

Světlo, teplo, voda a výživa jsou čtyři nejdůležitější podmínky pro každou rostlinu, tedy i pro cukety.

  1. Se slunečním stanovištěm počítejte hned při zakládání senného záhonu.
  2. Rostlinky cuket vysazujte v době, kdy už nehrozí mráz a studené počasí.
  3. Pravidelná zálivka, nejlépe ráno, je nutností především v suchých dnech.
  4. Nedopusťte, aby cukety měly málo vody. Květy by opadávaly a plody by byly hořké.
  5. Časté hnojení, ideálně v tekuté formě, zajistí dobrou kondici celé rostliny i plodů.

V počátku vývoje rostliny je nutné dodávat dusíkaté hnojivo, například v podobě kopřivové jíchy, aby se vyvinula silná nadzemní část rostliny. Fosforem a draslíkem podpoříte růst kořenového systému, kvetení a vyzrávání plodů.

Nevýhody

Velkou nevýhodou je, že pro senný záhon musíte mít větší množství sena. Ač to na začátku vypadá, že ho máte dostatek, seno velice rychle slehne a zbyde ho jen malá kupka. Výhodné je tedy použít jako podklad senného záhonu navršený kompost.

Pokud sečete vysokou trávu pravidelně, nezbavujte se jí. Vyplatí se ji nasušit na seno a postupně kupit na jedno místo. Vytvoříte si tak senný záhon například pro cukety nebo dýně, které by se vám na záhony nevešly.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.living.iprima.cz