Do pěstování čerstvé zeleniny se pouští stále více lidí. Nejenže vlastnoručně vypěstovaná zelenina chutná víc, ale také víte, jaká hnojiva jste použili a v jakých podmínkách úroda vyrostla.

K létu neodmyslitelně patří cukety. Tuto často podceňovanou zeleninu se rozhodně vyplatí mít na záhoně. Je nabitá zdravím, ostatně, o jejích blahodárných účincích své vědí středomořské národy, které z cukety dokáží vykouzlit neskutečné lahůdky.

Žádné složitosti

Pěstování cuket není nijak extra složité. Navíc, při těch správných tricích se můžete postarat o skutečně bohatou úrodu této všestranně využitelné zeleniny.

Jak s cuketou na záhoně zacházet, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Využijte plasty

Vyzkoušenou metodou, jak pěstovat cukety, je s pomocí plastových nádob nebo plastových lahví. Plast zrecyklujete a vytvoříte cuketám pro růst výborné podmínky. Plastové nádoby (větší PET lahve, kanystry, atd.) jsou variabilní a umožní vám rostliny dle potřeby přemisťovat. Zároveň jsou obvykle průhledné, takže se sluneční paprsky dostanou i ke kořenům a rostlinka z nich bude moci čerpat sílu.

Pár otvorů a je hotovo

A jak na využití plastů při pěstování cuket? Připravte si větší plastové lahve, třeba ty pětilitrové, využít ale můžete i nepotřebné kanystry. Odřízněte horní část lahve, abyste mohli do zbylé části cuketu zasadit. Na dně lahve vytvořte pár otvorů, tudy bude odtékat přebytečná voda. Naplňte takto připravený květináč kvalitním substrátem a zasaďte cuketovou sazenici. Nezapomeňte na dostatečnou zálivku, ale dbejte na to, aby jí nebylo zbytečně moc.


Podceňovaná zelenina

U nás je cuketa nedoceněnou zeleninou. Zato středomořská kuchyně se bez ní takřka neobejde a ví proč.

Podlouhlá zelenina je plná vitaminů a minerálních látek. Asi jste netušili, že zrovna cuketa má blahodárné účinky na kvalitu zraku, posiluje srdce i svaly, zlepšuje mozkovou činnost, je velmi nápomocná při cukrovce a hlavně pomáhá odbourat stres. Z vitaminů v ní najdete A, B a C. Současně je bohatá na hořčík, vápník, draslík a fosfor. Je plná vlákniny, proto příznivě ovlivňuje funkci zažívacího ústrojí. Cuketa je tvořena z větší části vodou, takže je vhodná do redukčního jídelníčku a vy jí tak vlastně můžete sníst, kolik chcete.

Jak na ni?

Možná vás to překvapí, ale cuketu nemusíte tepelně upravovat. Dá se jíst i syrová (po důkladném omytí). Pokud ji nechcete jíst zasyrova, věnujte jí jen krátkou tepelnou úpravu, abyste nepřišli o živiny. Stejně tak ji vždy doplňte alespoň malým množstvím tuku, třeba kapkou panenského olivového oleje, abyste z ní využili i vitamin A, který je v tucích rozpustný. Nebojte se ji přidat i do sladkého pečení.

A jeden malý tip na závěr: Cuketa má neutrální chuť, takže je neskutečně variabilní. Pokud milujete omáčky, ale toužíte po zdravější přípravě, klidně cukety použijte do jejich základů. Omáčka se přirozeně zahustí a nebude potřeba jíšky.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.aazdravi.cz, www.novinky.cz