Zdroje: https://gardeningsoul.com, https://www.gardenguides.com

Pomáhá cukr nebo škodí?

Pokud vás bude toto téma zajímat, na internetu naleznete množství nápověd a tipů, jak s cukrem v zahradě naložit. Ovšem debata okolo použití cukru v zálivce nemá jednoznačnou odpověď. Zkušení zahradníci jsou v použití cukru opatrní. Zdá se, že cukr může pomoci v růstu rostlinám, které jsou na tom vyloženě špatně. Jde o jakýsi poslední pokus o záchranu rostlin okurek, paprik nebo rajčat, které nevypadají dobře.

U zdravých rostlin byste rozmíchaným cukrem v zálivce poškodili procesy fungující v rostlině. Cukr by u nich vedl k osmóze, tedy porušení biorytmů rostliny týkajících se hospodaření s vodou.

Sladká zálivka

Pokud chcete použít cukr k záchraně špatně rostoucích rostlin, dobře rozmíchejte čtvrt hrnku cukru se čtyřmi hrnky vody. Touto zálivkou vydatně prolijte vybrané rostliny. Pokud se vám zdá, že začínají prosperovat, zopakujte postup každou třetí zálivku.

Plevelům to pořádně oslaďte

Tak jak už bylo řečeno, s cukrem se musí u rostlinek zeleniny jen velmi opatrně, ale to neplatí u plevele. Jen mu oslaďte a zbavte se ho! Sladký roztok v půdě naruší procesy v rostlině a následuje dehydratace.

Na plevel si rozmíchejte silný sladký roztok, spíš jako sirup. Pěkně jim prolejte spáry venkovní dlažby nebo okolí chodníku, kde se chcete plevelů zbavit, ale nepoškodíte ostatní rostliny. Na totální likvidaci bude potřeba zopakovat postup každé dva týdny, dokud plevel definitivně neuhyne.

Cukr na špínu

Zdá se vám to podivné? Ale vůbec ne! Prostě jako peeling. Pokud máte hodně špinavé ruce, odrhněte je hrstkou krystalového cukru. Abrazivní krystalky pěkně promněte mezi prsty a všude, kde jste špinaví, a opláchněte čistou vodou.

Stejně dobře bojuje cukr se zašpiněnými koleny nebo zadečky na kalhotách a dalším oblečení. Půlku hrnku cukru rozmíchejte v teplé vodě a do tohoto roztoku namočte oblečení nebo jeho části alespoň na hodinu. Poté vyperte oblečení obvyklým způsobem.

Použijte cukr na mravence

Na hubení mravenců si můžete vyrobit jednoduchý přípravek, jehož základem je cukr. Ten smíchejte v poměru jedna ku jedné s boraxem. A rozsypejte v okolí mravenišť v trávníku nebo záhonech. Mravence vyhubíte, ale zároveň vás může těšit, že byl jejich posledním pokrmem slaďoučký dezert.

Oslaďte jim to!