Cukr. Milovaný i nenáviděný. Jeho nadměrná spotřeba způsobuje řadu zdravotních potíží od obezity po zrychlení stárnutí. Je však lehce stravitelný a má vysoký obsah energie. Právě proto se dostal z našich kuchyní i na zahrádku. O jeho pozitivních účincích na rostliny se však stále spekuluje.

Kolik cukrové vody rostlina přežije

S aplikací cukrové vody byste měli být opatrní. Dokáže totiž změnit osmotický tlak, což způsobí, že rostliny nejsou schopné absorbovat obyčejnou vodu. Poté uschnou nebo ztvrdnou. Cukr v půdě může navíc ovlivnit její vodíkový exponent. Láká totiž různé škůdce, brouky, houby a bakterie, kteří se po uhynutí rozloží, což způsobuje změnu pH. Proto přidejte do 4 litrů vody maximálně jednu čajovou lžičku cukru.

Benefity cukrové vody

Cukrová voda pomáhá s různými problémy na zahradě. Silně koncentrovaný roztok zabije plevel mezi dlaždicemi chodníku. Potřebujete-li nalákat mikroby do půdy, cukr je ideální volbou. Roztok ale především pomáhá proti otoku měkkých plodů rostlin, známý jako turgor.

Související články

Turgor

Turgor neboli otok či nadutost popisuje vnitřní tlak buněk pletiv a tkání rostlin. Pokud hodně prší, především měkké plody cuket a dýní nedokáží pojmout nadměrné množství tekutiny. Nafukují se, praskají a jsou náchylné na napadení chorobami. Tento tlak pomáhá vyrovnat cukr v cukrové vodě.

Cukrová voda na zahradě

Cukrovou vodu aplikujte nejlépe po dešti přímo ke kořenům. Abyste zabránili napadení škůdci, snažte se nezasáhnout listy. Poté zeleninu sledujte. Pokud se vám zdá, že rostliny prosperují a plody jsou zdravé, dopřejte jim roztok každou třetí zálivku.

Zdroje: www.britannica.com, www.gardenbagan.com