divoké byliny

S příchodem jara začnou louky opět obrůstat všelijakými rostlinami spolu s divokými bylinami, a proto je teď ten správný čas na to, abyste si osvěžili svou paměť jejich názvy, než se vás na to budou ptát vaše ratolesti. Sbírat je můžete jak pro kulinářské vaření, tak pro tradiční lidové léčitelství i kosmetiku.

Zdraví prospěšné byliny

Možná vás odrazuje jejich vzhled, chuť i místo růstu, ale vězte, že díky velkému obsahu vitaminů, minerálů a dalších cenných látek vám divoké byliny mohou posílit imunitní systém. Narozdíl od šlechtěného ovoce a zeleniny si tyto byliny vytváří ochranné látky, které při konzumaci mají blahodárné účinky na naše zdraví a obranyschopnost organismu.

Domácí přírodní kosmetika

V kupované kosmetice se velmi často vyskytují různé konzervanty, syntetická barviva a další látky, které zdraví rozhodně neprospívají. Z divokých bylin si tak sami můžete vyrobit mýdla, koupelové soli, pleťové masky, peelingy i další přípravky na tělo. Vyjde vás to mnohem levněji a máte zaručeno, že se v nich nevyskytují žádné chemikálie.

Využití bylin v kuchyni

Nasbírané divoké byliny můžete používat jako koření či aromatickou složku pokrmů. Dají se skvěle zakomponovat do smoothie, salátu nebo pesta. Pokud si jich nasbíráte i o něco víc, můžete si je uchovat fermentováním neboli kvašením a používat je i v zimním období, kdy nejsou člověku tak snadno dostupné. Jste připraveni vyzkoušet si své znalosti v oblasti běžných divokých bylin? Vrhněte se do toho!

Související články

Zdroje: silaprozivot.com, vegmania.cz, magazinzahrada.cz