Betonová dlažba vypadá jako bezúdržbové řešení navždy. Bohužel ale i tahle rovná plocha má svá úskalí, která nejsou na první pohled vidět. Beton totiž funguje jako houba - natáhne do sebe všechno, co mu umožníte.

Máte-li například dlažbu poblíž garáže, vždycky pečlivě zkontrolujte, jestli na dlažbu nenakapal benzín, líh, olej nebo jiný technický roztok. Už se něco takového stalo? Pak bez otálení tekutinu odstraňte. Jak na to? Místo posypejte absorpčním materiálem (písek, dřevěné piliny nebo kočičí stelivo). Jakmile drť do sebe všechno „natáhne“, musíte ji zlikvidovat jako nebezpečný odpad v místním sběrném dvoře. Zbytek dlažby dočistěte saponátem a pak důkladně opláchněte vodou. Za chvíli byste měli mít po problému.

Na videu uvidíte, jak skvěle vám s čištěním dlažby pomůže nylonový kartáč:

Zdroj: Youtube

Soda a ocet proti plevelu

Dalším nešvarem zahradní dlažby je plevel. Dokáže zapustit kořínek i do té nejmenší skulinky mezi dlaždicemi. Pokud ho včas neodstraníte, může se vesele rozrůstat a ničit vám dlažbu. Co teď? Nejlepší přípravkem proti rozrůstajícímu se „zelenému nepříteli“ je směs octa a sody bikarbony. Očistu si naplánujte na den, kdy bude hezky slunečno. Pak stačí roztokem zalít postižená místa.

Na mech s kartáčem

Dalším nezvaným hostem dlažby bývá mech. Tenhle nezmar miluje stinná místa a rozrůstá se rychlostí blesku. Někteří zahrádkáři se s mechem „perou“ pomocí kartáče. Ale ve výsledku na tom nechají jenom nervy i ruce. Daleko lepší je zkusit zapojit stroj. Máte doma křovinořez? Zkuste k němu v hobbymarketu dokoupit ocelový kartáč. Pozor: hned při nákupu se přesvědčte, že jde o kus, který se dá namontovat na váš přístroj. Se slabšími motory totiž bývá nekompatibilní. Pak už stačí kartáč namontovat na křovinořez a téměř bezpracně se zbavit mechu na dlažbě.

Špínu rozpustí tlaková myčka

Vadí vám, jak vypadá dlažba zašle? Špínu odstraníte pomocí tlakové myčky. Proud vody zbaví dlažbu prachu a dalších nečistot. Celou operaci si naplánujte na teplý slunný den. Vaše zahradní dlažba pak hezky vyschne a bude čistá jako dřív.

Související články

Zdroje: www,ceskykutil.cz, www.youtube.com