Práce na zahradě podléhají sezónnosti jako máloco. Každá činnost má svůj správný čas. Jaro je jedním z nejživějších období, protože se po zimě zahrada probouzí ze zimního spánku. Jak si práce na zahradě naplánovat?

Březen – za kamna vlezem

Toto je pět zajímavých březnových pranostik, kterých je jinak samozřejmě mnohem více.

Mnoho dešťů březnových – hubené léto.

Jak prší v březnu, tak také v červnu.

V březnu vítr, v dubnu déšť – pak jistě úrodný rok jest.

Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.

Březen bez vody – duben bez trávy.

Březen je podle dlouhodobých statistik většinou prvním jarním měsícem. Samotné jaro začíná 21. března. Podle dlouhodobé meteorologické předpovědi by měl být letošní březen teplotně průměrný až nadprůměrný. A bude hodně pršet. V horských polohách se očekávají srážky sněhové, v nížinách dešťové nebo smíšené.

První třetina měsíce, tedy do 10. března, bude proměnlivá a relativně teplá, s teplotami mezi 5 až 10 °C. Nic moc se nezmění ani ve druhé třetině, takže i do 20. března můžeme předpokládat, že se slunečné dny budou střídat s deštivými a v horských oblastech bude ještě sněžit. I teploty zůstanou stejné. Poslední březnová třetina bude ještě více proměnlivá, protože ranní teploty spadnou až k minus 10 stupňům, ale naopak ke konci měsíce přes den mohou vystoupat až na +15 a výjimečně i k +20 °C.

Březen tedy skvěle naplní pranostiky říkající, že se stále jedná o chladný měsíc, ale jaro už klepe na dveře.

Zahrada: V březnu začínáme s přesazováním rostlin, množením, výsevem a prací ve skleníku. Práce nás čeká také s čištěním záhonů, ale chvojí při jarních mrazících stále ponecháváme. Začínáme zalévat jehličnany. Rovněž je období pro jarní řez růží a výživu trávníku.

Duben – ještě tam budem?

I zde začneme pěti nejzajímavějšími pranostikami:

V dubnu hrom – nebojí se mrazu strom.

Po bouřce v dubnu připadají mrazíky.

Mokrý duben a máj chladný – k sýpkám, senu přístup žádný.

Teplé deště v dubnu, teplé dny v říjnu.

Mokrý duben přislibuje dobrou sklizeň.

Letos spíše budeme zalézat a zase vylézat, protože předpověď pro duben 2022 je skutečně aprílová. Střídat se budou polojasné a jasné dny s dešťovými a místy i sněhovými přeháňky s velkým výskytem oblačnosti. Ale pozor! Teploty mají být nadprůměrné! Koncem dubna se mohou vyšplhat až skoro ke 20 °C, zatímco v noci nás mohou stále sužovat mrazíky.

První třetina dubna bude slunečná s teplotami kolem 10 stupňů, kolem 10. dubna ale oblačnosti a srážek přibude, aby se v polovině měsíce zase vrátily slunečné dny, které přetrvají i ve druhé třetině. To se dokonce můžeme těšit i na dny teplotně nadprůměrné, s teplotami mezi 15 až 18 °C, denní maxima mohou vyšplhat až ke 20 °C. A konec dubna bude zase – jak jinak - aprílový. Srážkový úhrn měsíce dubna je 43 mm a v průměru duben patří k suchým, méně deštivým měsícům.

Zahrada: V dubnu věnujeme péči stříhání okrasných dřevin a růží. Také okopeme a pohnojíme trvalky, samozřejmě myslíme na závlahu. Dokončíme čištění záhonů a vysázíme letničky, které snesou chladná rána. Odstraníme odkvetlé cibuloviny. Poprvé začínáme se sekáním trávníku a pravidelně kypříme půdu. Začínáme předpěstovávat sazenice zeleniny a bylinek.

Květen bude deštivý

Ke květovým pranostikám s ohledem na zahradu a sklizeň patří:

Sníh v máji – hodně trávy.

Studený máj – v stodole ráj.

Chladno a večerní mlhy v máji, hojnost ovoce a sena dají.

V máji vlhko, chladno – bude vína na dno.

Na mokrý květen přichází suchý červen.

V květnu se i letos, jako každý rok, dočkáme už skutečného jara, kdy teploty přesáhnou i 20 °C. Květnové počasí je nestálé a vysoce proměnlivé, takže letos jej očekáváme spíše teplotně mírně podprůměrné a srážkově průměrné.

První třetina měsíce bude ještě chladnější a mokrá, kolem 10. dne se však oteplí a bude slunečno. Druhá květnová část května bude zase chladnější, s teplotami 13 až 17 °C. Očekáváme větší oblačnost a hodně deště, dokonce hrozí i záplavy, protože pršet by mělo takřka každý den. Deštivě počasí přetrvá i do posledních deseti květnových dnů, ale na přelomu května a června se mírně oteplí.

Zahrada: V květnu vysazujeme letničky i zeleninu, ale s výsadbou rajčat ještě počkáme. Zeleninové sazenice musíme asi za čtrnáct dní po výsadbě mělce okopat, vyhynulé sazenice dosadíme a udržujeme přiměřenou vláhu. Můžeme si vyzdobit terasu a truhlíky na balkoně a začínáme zakládat nový kompost. Nadále věnujeme stálou pozornost nově vysazeným ovocným stromkům a keřům.

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.treking.cz, pocestach.cz, abecedazahrady.dama.cz