Dlouhodobá předpověď na listopad

Déšť a ochlazení. To můžeme čekat během celého jedenáctého měsíce v roce. Podle dlouhodobé předpovědi počasí budou první listopadové dny ještě slunečné. Ke konci prvního týdne však přijde inverzní počasí, které s sebou přinese mlhy a déšť. „První listopadový týden už bude bohatší na srážky, převládat bude zvětšená oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor bude přechodně i sněžit. Odpolední teploty se budou pohybovat zpočátku týdne ještě mezi 10 až 15 °C, postupně klesnou na 6 až 12 °C," říká meteoroložka Dagmar Honsová. V druhé dekádě se výrazně ochladí. Začne také přibývat frontální oblačnost a srážky. Podle meteorologů mohou být denní úhrny kolem 5 milimetrů. Koncem listopadu nás čeká proměnlivé počasí s možností sněhových přeháněk hlavně v horských oblastech. Denní teploty by se měly pohybovat kolem 8-10 °C.

Listopad na zahradě

Zahradní práce jsou nyní ve znamení chystání rostlin a prostoru k zimnímu spánku. Keře se musí zazimovat a stromy natřít vápnem. Startuje také péče o zvířecí přátele. Nachystejte si ptačí budky a začněte s přikrmováním.

Okrasná zahrada

Během příznivějších dní zkuste udržovat okrasnou zahradu v co nejlepším stavu.

Trávník

V listopadu průběžně shrabávejte listí, aby se na trávníku nezačaly objevovat skvrny nebo ho nenapadla plíseň sněžná. Před zimou by měl mít délku nejlépe 3-4 cm.

Lepší půda

Pokud jste si dělali půdní rozbor, je právě nyní ten nejlepší čas na vápnění. To se provádí jednou za tři roky. Vápník pomáhá zlepšovat drobivou strukturu zeminy a provzdušňuje ji. Vápnění prospěje většině listové a kořenové zelenině, ovocným a okrasným dřevinám, jímž vyhovuje mírně kyselá půda. Naopak nikdy nevápněte půdu, v níž rostou kyselomilné rostliny.

Související články

Vydezinfikujte skleník

Po poslední sklizni záhony ve skleníku zryjte, odstraňte zbytky kořenů a půdu vydezinfikujte. Na 10 m2 aplikujte půl kilogramu vápna. Vápno zapravte do půdy, zalijte a záhon zakryjte na 2-3 týdny plastovou fólií.

Čisté stroje

Motorové pily, křovinořezy a další dvoutaktní stroje očistěte od nánosu trávy, oleje a dalších nečistot. Ukládejte je bez paliva. Čtyřtaktní stoje můžete uskladnit s benzinem. Nože, nůžky, sekery a pilky naostřete, rezavé nářadí očistěte smirkovým papírem a drátěným kartáčem. Pak je ošetřete olejem na šicí stroje.

Zazimování růží

I přesto, že růže snesou velký mráz, je vhodné je zazimovat. Odstřihněte odkvetlé květy a šípky a stonky zkraťte na polovinu. Ze záhonu odstraňte spadané listí a mulčovací kůru. Pak ke keřům přihrňte zeminu nebo kompost do výšky 15-20 cm tak, aby byla zakryta první očka. Poté růže zakryjte netkanou textilií.

Ovocná zahrada

I ovocné stromy potřebují před zimou péči. Co je třeba stihnout?

Ovocné stromy

Výsadbu ovocný stromů byste měli stihnout do poloviny listopadu. Výjimku tvoří broskvoně, meruňky a ve vyšších nadmořských výškách také ořešáky, které je nutné vysadit dříve.

Zmlazení starých jabloní a hrušní

Pozdní podzimní řez povzbuzuje stromy k obnově výhonů. Při zmlazování se provádí hluboký řez, především vrcholu a vnějších partií. Strom by měl mít po tomto řezu tvar pyramidy.

Ochrana kmenů

Zásaditý vápenatý nátěr omezuje výrazně množství škůdců pod kůrou, ničí houbové výtrusy, mech a lišejníky. Další výhodou je vyrovnání rozdílů teplot na kmeni. Zabráníte tak vzniku mrazových trhlin. Mladší stromky také obalte slámou, rákosem nebo alespoň netkanou textilií. Budou tak chráněné před promrznutím a okusem zvěře.

Sadba

Se sázením či setím si v listopadu nemusíte dělat starosti. Výjimku však tvoří česnek, který by se měl sadit tehdy, kdy je teplota půdy dlouhodobě pod 9 stupňů Celsia. Předejdete tak napadení nebezpečnou houbovou chorobou – fusariem.

Zdroj:

www.zivotvcesku.cz, www.treking.cz, www.zahrada-centrum.cz