„Předpokládáme, že období od 25. července do 21. srpna 2022 bude teplotně průměrné. První týden bude teplotně průměrný až slabě nadprůměrný s minimálními nočními teplotami kolem 14 °C, v noci na úterý kolem 19 °C. Maximální denní teploty budou většinou kolem 27 °C, zpočátku i vyšší. Druhý týden vychází relativně nejchladnější, až slabě podprůměrný s minimálními teplotami kolem 11 °C a nejvyššími kolem 24 °C. Poslední dva týdny budou teplotně průměrné. Období jako celek bude pravděpodobně srážkově průměrné, zpočátku až slabě nadprůměrné, zejména v oblastech s bouřkami. Průměrné úhrny srážek se v jednotlivých týdnech budou pohybovat zpočátku i kolem 20 mm, jinak převážně kolem 15 mm,” zní dlouhodobý výhled počasí, kterou zveřejnil Český hydrometerologický ústav.

Kontrolujte vláhu

Podle všeho nás čeká srpen s příjemnými letními teplotami a úmorným vedrům už je zřejmě konec. Zdaleka však není konec prací na zahradě, spíše naopak. Zahrádkáři by měli mít na paměti, že srpen je obdobím, kdy léto vrcholí a navzdory předpovědi nás může svými teplotami i překvapit. Často přijde znenadání tropický den, který záhy vystřídá prudký déšť. V posledních červencových dnech trápila zahrádkáře vedra a sucha, takže jsou zahrádky vyprahlé, toužící po zálivce. V zalévání v srpnu neustávejte, prudké deště nejsou zárukou, že zavlaží rostliny až ke kořenům. Musíte tedy pravidelně kontrolovat vláhu, a to do hloubky až 10 cm.

Pozor na trávník

Zvýšenou pozornost věnujte trávníku, i jemu dopřejte pořádnou zálivku. Pokud meteorologové očekávají horké a suché dny, nechte trávník delší, udrží se v něm vláha. Nezapomeňte ani na přihnojení. Svou pozornost věnujte i živým plotům, jakmile se trochu ochladí, hned vezměte nůžky a ostříhejte jehličnaté i listnaté živé ploty. Mladé výhony musí mít čas dozrát, aby je neponičily první mrazíky.

Kupte cibuloviny

Kontrolujte trvalky i letničky a odstraňujte odkvetlé květy a suché listy. Nezapomeňte odstraňovat i plevel ze záhonů, bere rostlinám vláhu. Začátek srpna je také ideální pro nákup jarních cibulovin, které byste pak koncem měsíce měli vysadit, jedná se například o sněženky, bledule, narcisy či ladoňky. V prvních srpnových dnech je dobré vysadit i podzimní šafrány. Máte okrasné jezírko? Sledujte hladinu vody, protože při vysokých teplotách se voda vypařuje. Využijte každý déšť a sbírejte vodu pro zalévání zahrady, která vás za vaši péči odmění.


Zdroje: chmi.cz, modernizahrada.com