Únor patří v našich podmínkách k chladnému měsíci. Letos by měl být únor teplotně průměrný, ale srážkově nadprůměrný. V tomto období se průměrná teplota pohybuje okolo -0,9 °C, úhrn srážek činí 32mm. Čeká nás v počasí nějaké překvapení? Pravděpodobně ne. Všechno by mělo být, tak jak má.

Přelom ledna a února

Na přelomu měsíce ledna a února nás čekají teploty lehce nadprůměrné. Denní maxima se budou šplhat ke třem stupňům, noční průměrné teploty poklesnou k -2 °C. Srážky by měly být ke konci měsíce vydatnější, ale postupně by měly ubírat na intenzitě.

První půlka února

Týdenní průměr nejvyšší denní teploty se bude pohybovat okolo 3 °C a to skoro po celý měsíc. Noční průměr klesne k mínus 3 stupňům. Většinu dne bude zataženo, místy sněžení, v nižších polohách déšť nebo déšť se sněhem. Množství srážek bude nejprve trochu vyšší, ale postupně bude klesat. Sluníčka se pár dnů také dočkáme, alespoň po část dne.

Druhá půlka února

V druhé polovině měsíce se trochu ochladí, zejména hned zpočátku, ale ke konci února nás čekají přívětivější denní teploty, které by měly dosáhnout až k 11 °C. Noční teploty budou ale padat pod bod mrazu. Sluneční paprsky by nás měly „nabít“ více než v první půlce měsíce.

Co dělat v únoru na zahradě

  • Až roztaje sníh, zkontrolujte skalničky, někdy je mráz vytáhne z půdy.
  • Jestli bude ve vašem kraji vydatně sněžit, tyto dny se vypravte na zahradu a setřeste těžký sníh z rostlin, kterým by mohl ublížit (jedná se zejména o jehličnany).
  • Nezapomeňte ani na ptactvo! Přikrmováním slunečnicí rozhodně nic nezkazíte a ptáci se vám pak v sezóně odvděčí svým zpěvem a zbaví zahradu některých škůdců.
  • Máte v plánu vytvořit na zahradě letos něco extra? Je nejvyšší čas si to detailně naplánovat!
  • Sklízejte mrazuvzdornou zeleninu ze zahrádky, kdy je zrovna potřeba.
  • Už vám chybí přísun „domácích“ potravin? Rychlit můžete doma na okně například pažitku, řeřichu, naťovou cibuli a petržel nebo čekankové puky.
  • Okrasné květiny s dlouhou vegetační dobou je nutné vysít nejpozději v únoru, jde třeba o pelargonie nebo lobelky.
  • Pokud počasí dovolí, můžete se pustit po druhém únorovém týdnu do výsadby a výsevu do skleníku. Ve skleníku, který máte vytápěný, směle dejte salát, okurku i kedlubnu. Do nevytápěného můžete nastrčit například ředkvičky.
  • Nemrzne a po sněhu ani památky? Je čas zkontrolovat trávník!

Pranostiky na únor

Jistě nějaké pranostiky znáte, k nejznámějším patří „únor bílý – pole sílí“, ale zmíníme i ty méně známé:

Únorová voda – pro pole je škoda.

Nechce-li severňák v únoru váti, v dubnu se to musí přec jenom státi.

V únoru když skřivan zpívá, velká zima potom bývá.

Mnoho mlh v únoru přivodí mokré léto.

Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.

Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna.

Zdroje: www.accuweather.com, www.zahrada-centrum.cz, www.meteopress.cz