Pokud patříte k vyznavačům „eko“ zahrady a chcete se vyvarovat chemie, využijte všeho, co vám zahrada sama nabízí. V případě, že patříte mezi pěstitele cuket, neměli byste opomíjet jejich pravidelnou dodávku živin. A k tomu můžete velice snadno využít rostliny, které jsou nejen léčivou rostlinou, ale i plevelem. Jsou to obyčejné kopřivy!

Co vše kopřivy cuketám přinášejí

Kopřivy jsou plné železa, dusíku, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku, což cukety posiluje a podporuje jejich obranyschopnost. Plnohodnotně jsou také zastoupeny vitamíny B, C a E a betakaroten. V kopřivách jsou mimo jiné obsažené látky, které dokonale pomáhají potlačit v dozrávajících plodech jedovatou hořčinu kukurbitacin, která způsobuje hořkost cuket. Stačí si z kopřiv vyrobit jíchu, tedy domácí přírodní hnojivo. K výrobě budete potřebovat pouze pár surovin, vhodnou nádobu a vodu.

Co ještě můžete utrhnout za plotem?

Pokud chcete přírodní hnojivo posílit i dalšími rostlinami s obranyschopným účinkem, můžete utrhnout společně s kopřivami i kostival, mátu, heřmánek, levanduli, meduňku či fenykl. Pořádné grády tomu všemu přidáte, když dáte vykvasit i slupky z cibule nebo banánů.

Příprava kopřivové jíchy

Vždy sbírejte kopřivy bez květů, aby nehrozilo jejich rozšíření v záhonu s cuketami. Nasekané je vložte do nekovové nádoby, můžete použít například plastový kyblík. Měli byste jimi zaplnit minimálně 2/3 objemu. Poté je zalijte, nejlépe odstátou vodou tak, aby byly všechny pod hladinou. Následně nechte kopřivy kvasit, nejlépe 2 až 3 týdny.

Rychlost kvašení se bude odvíjet od počasí a venkovní teploty. Pravidelně zhruba jednou za den směs promíchejte. Jakmile bude jícha připravená, přestanou se na povrchu tvořit bublinky a začne mít charakteristický zápach. V žádném případě nádobu nezakrývejte a nechte ji po celou dobu otevřenou, aby mohla dýchat.

Jak kopřivové hnojivo aplikovat

Koncentrovaný kopřivový výluh zřeďte před použitím v poměru 1:10 s vodou a používejte jej jedenkrát za měsíc. V případě, že byste rádi hnojili častěji, zřeďte hnojivo v poměru 1: 50. Nicméně tuto druhou variantu můžete využít i na jiné rostliny a plodiny na zahradě.

Podpořte cuketu i vhodnými sousedy

To, že si některé rostliny vyhovují a jiné zase ne, je všeobecně známo. A víte, které rostliny by měly růst v blízkosti cuket?

  • Kukuřice
  • Hrách
  • Fazole
  • Pažitka
  • Kopr
  • Měsíček
  • Šanta kočičí

Zdroje: www.priroda-zahrada.cz, www.chalupari-zahradkari.cz, www.bydlimekvalitne.cz