Na světě existuje dvacet druhů jahod, u nás se nejčastěji objevuje jahodník velkoplodý. Ten je nenáročný a přežije téměř vše. Rychle se množí, někdy i samovolně. S pěstováním rostlin tak nebudete mít žádnou práci.
Jahodník si žije vlastním životem, proto příliš péče nevyžaduje. Podpořte však velikost a množství plodů tím, že ho budete přihnojovat speciálním hnojivem na jahody nebo následujícími domácími metodami.
Existuje mnoho kupovaných hnojiv na jahody
Dalším účinným hnojivem je monofosfát draselný. Ten seženete v zahradnictví nebo hobbymarketech. Obsahuje minerální látky, které jsou rostlinám prospěšné. Roztok připravíte tak, že lžíci hnojiva rozpustíte v 10 l vody. Ideálně jím pak hnojte jahodník pravidelně. Rostlinky tak budou mít správnou hladinu dusíku i během vegetačního období.
Za zkoušku stojí i dusičnan amonný. Tohle hnojivo obsahuje 35 % dusíku. Díky němu se jahodník v průběhu vegetačního období zregeneruje. Hnojte ho pravidelně a uvidíte, že bude plodit tolik jahod, že je nebudete stačit jíst.
Účinná jsou na jahody i přírodní hnojiva
Popel ze dřeva
Hnojit jahody můžete například za pomoci dřevěného popela. Jde o ekologický a oblíbený způsob, ke kterému budete potřebovat 10 litrů vody a sklenici popela. Ten rozmíchejte ve vodě a pravidelně touto tekutinou jahodník zalévejte.
Divizna velkokvětá
Použít lze i roztok z divizny velkokvěté, který připravíte tak, že asi kilo rostliny necháte louhovat 2 až 3 dny v 15 litrech vody.
Skvělý je například slepičí trus či výluh z kopřiv
Zákvas ze slepičího trusu nebo jícha z kopřiv
Skvělý je i slepičí trus, je to jedno z nejlepších přírodních hnojiv. Obsahuje velké množství draslíku, dusíku, fosforu a vápníku, jedná se tedy o (zapáchající) poklad. Hnojivo vytvoříte tak, že slepičí trus a vodu smícháte v poměru 1:10 a necháte alespoň 14 kvasit. Jahodník touto zálivkou hnojte několikrát týdně. Pokud nemáte slepice, postačí i jícha z kopřiv, která se připraví stejným způsobem jako slepičinec.
Kvasnice
Poslední trik je spojený s kvasnicemi. Roztok si připravíte ze 100 g kvasnic, trochy cukru a deseti litrů vody. Necháte směs den odležet a pak jí zaléváte jahodník denně. Stejnou službu vám udělá i suché droždí.
Zdroj: www.bydlimeutulne.cz, www.svetkreativity.cz, www.jenzeny.cz