Především ve fázi bujného růstu potřebují rostliny dostatek dusíku, prvku nezbytného pro stavbu jejich těla. A pokud využijete hnojiva organická, budou kromě výživy rostlin pečovat i o zdraví půdy. Podpoří tvorbu humusu a tím i schopnost půdy udržet vodu a živiny.

Osvědčené jsou takzvané jíchy, kvašené rostlinné výluhy. Kromě dusíku, fosforu a draslíku obsahují i mnoho vzácného zinku či železa, stopových prvků, a dále látky podporující růst a příznivě ovlivňující obranyschopnost rostlin proti chorobám. 

Zdroj: Youtube

Elixír z kopřiv

Mladé kopřivy jsou plné síly a živin. Zatím nehrozí, že by již měly zralá semena, která by se spolu s hnojivem dostala na záhon.

  • Kopřivy vložte do nádoby z plastu, kameniny nebo skla. Neměla by být kovová, aby nekorodovala.
  • Nádobu naplňte ze tří čtvrtin a poté zalijte dešťovou vodou. Rostliny by měly být ponořené.
  • V následujících dvou až čtyřech týdnech bude jícha kvasit, přičemž ji můžete občas promíchat a tím provzdušnit. Pokud kopřivy předem nasekáte, bude hnojivo zralé dříve. Zrání urychluje i vyšší teplota.
  • Poté, co přestane pěnit a získá tmavou barvu, je zákvas připravený k použití. Rostliny se z velké části rozpustí a zbytek klesne ke dnu – můžete ho přidat na kompost.
  • Hotovou jíchu nařeďte tak, aby nebyla příliš cítit (až v poměru 1:50) a jednou týdně jí rostliny zalijte. Nejlépe k večeru, za deště či po něm.

Jediná nevýhoda skvělého hnojiva je zápach doprovázející zrání. Počítejte s ním při umisťování nádoby. Aby se v sudu neutopili živáčci, překryjte ho sítí nebo na hladinu položte velký kus polystyrenu. Neprodyšně však nádobu neuzavírejte. I v pětilitrové sklenici připravíte hnojivo na mnoho konví.

Pro záplavu květů i hojnou úrodu

Pokud v době, kdy rostliny začnou nasazovat na květ, přidáte poklad v podobě zkvašeného drůbežího trusu, bude úroda skvělá. Toto hnojivo je ideální pro plodovou zeleninu – rajčata, papriky, okurky, dýně, lilky, cukety, melouny, jahody i drobné ovoce, a také pro všechny květiny a kvetoucí dřeviny.

Je mimo jiné bohatý i na fosfor, který plodícím rostlinám často chybí. Z domácích chovů můžete získat kvalitní trus, který však nelze používat přímo – rostliny by svou silou spálil. Ponechte ho stejně jako plevel po tři týdny zkvasit v plastové nádobě s vodou (třetinu trusu, zbytek vody). Výsledné hnojivo je třeba ředit nejméně 1:10, raději více, a rostliny přihnojovat večer jednou týdně.

Tip: Drůbeží trus lze v granulované formě či jako tekutý koncentrát i zakoupit. A podobně i řadu dalších organických hnojiv, včetně novinek a specialit, jako je trus mořských ptáků (guano), moučných červů nebo žížal.

Využijte plevel

Zelenině, zvláště rajčatům a lilkům, prospívá také výluh z kostivalu, který mimo jiné obsahuje dostatek draslíku, nebo z přesličky, který je bohatý i na posilující křemík. Na výluh můžete použít i jakýkoli další plevel – pouze nesmí obsahovat již zralá semena, která kvašení snadno přežijí. A přidat lze i léčivé rostliny – heřmánek kupříkladu může do jisté míry sloužit jako prevence houbových chorob.

O autorce

Jana Bucharová vystudovala biologii na PřF UK.  Zákonitosti přírody se již dvacet let snaží využívat i na své zahradě.

Související články

Zdroj: časopis Receptář