Rostliny si umějí samy vyrobit nespočet látek, které jim poskytují ochranu před škůdci i chorobami. Šlechtěním, které kladlo důraz především na výnos, se však staly značně choulostivými. Ani v přírodě se, pravda, nemohou ubránit dokonale, nemohou vystoupit z odvěkého cyklu, ve kterém jeden využívá druhého. Ovšem díky tomu, že všichni živí tvorové slouží jako něčí potrava a zároveň se tomu brání, vzniká rovnováha.

Při pěstování musíme chybějící rovnováhu nahrazovat sami. S rozvojem zemědělství a pěstováním rozsáhlých monokultur se staly pesticidy nezastupitelnými. Brzy se projevily i jejich neblahé stránky. Vedle zhoubného působení na necílové organismy (a nakonec i na naše zdraví) vzniká u řady chorob a škůdců rezistence. Vracíme se proto k původnějším rostlinným přípravkům, které mohu mít účinky komplexnější a přitom méně toxické (samozřejmě pokud nezvolíme přímo jedovaté druhy). Rostlinné látky jsou účinné, ostatně moderní pesticidy je mnohdy napodobovaly. Ve své původní podobě však obvykle nepůsobí tak razantně. Ovšem pokud je použijete včas, jsou velmi efektivní. Zaměřte se proto na prevenci a rostliny často prohlížejte, abyste věděli, kdy zasáhnout.

Účinnost mnoha rostlinných přípravků potvrdila i řada studií, extrakty z nich jsou základem komerčních produktů, vhodných i pro ekologické pěstování. Při domácí přípravě nelze mít zcela pod kontrolou obsah účinných látek, neboť se liší v závislosti na stanovišti, kde se rostlina nachází, na sklizni a dalších faktorech. Přesto domácí přípravky účinkují a kromě času a trochy námahy nic nestojí.

Jak na houbové choroby

Přesličková kúra

Rostlinná pletiva posiluje křemík – díky němu budou houbovým chorobám lépe odolávat. Bohatým zdrojem křemíku je přeslička rolní (Equisetum arvense), hojný plevel polí i zahrad.

Jak na to:

Tři polévkové lžíce podrcené sušené přesličkové natě (nebo 6 lžic čerstvé) zalijte litrem vody, nejlépe dešťové. Nechte půl hodiny stát, poté hodinu vařte na mírném ohni. Po vychladnutí přeceďte a nařeďte vodou v poměru 1:10.

Postřik aplikujte na rajčata, okurky, cukety i vinnou révu jako prevenci proti padlí a dalším houbovým chorobám, ovocné dřeviny pomůže chránit proti strupovitosti i kadeřavosti. Preventivně stříkejte jednou týdně či ob týden, při prvních známkách napadení až třikrát týdně.

Posilující cibulový zákvas

Látky obsažené v cibuli (včetně jejích zbytků) posilují obranyschopnost především proti houbovým chorobám. Jahodníky můžete postřikovat, brambory zalévat.

Jak na to:

Slupky a okrojky cibule ukládejte do sklenice. Až ji z poloviny či tří čtvrtin zaplní, zalijte je dešťovou vodou. Nechte v teple pár dní, a jakmile začne výluh kvasit, přeceďte ho. Nařeďte v poměru 1 díl zákvasu na 9 dílů vody.

Používejte jednou týdně jako postřik i zálivku.

Léčivý mulč

Jako prevence vůči řadě houbových chorob do jisté míry poslouží i mulč z nasekaných kopřiv či kostivalu, pokladený pod rostliny. Stejně můžete využít i zbytky rostlin, které zůstanou po přecezení zákvasů.

Čtyři užitečná pravidla

  1. Nálevy a odvary použijte čerstvé nebo do 24 hodin.
  2. Postřikujte večer nebo při zatažené obloze. Kapalinu je třeba stříkat důkladně, aby smočila veškeré části rostliny včetně rubu listů, kde se škůdci velmi často schovávají.
  3. Měkká či dešťová voda je při přípravě zákvasů, odvarů, nálevů i macerátů důležitá proto, že výsledný postřik by měl mít neutrální nebo mírně kyselé pH. Neměl by být zásaditý, což může účinnost snižovat. Pokud nemáte jinou vodu než tvrdou, můžete pH změřit a upravit kapkou octa.
  4. Jednodruhové výluhy a zákvasy spolu můžete kombinovat, smíchat je a aplikovat společně. K posílení okamžitého účinku proti škůdcům lze navíc přidat rostlinný olej, který škůdcům zalepí dýchací otvory, nebo podobně působící tekuté mýdlo v poměru 1:10. Směs je třeba neustále protřepávat.

Podpora obranyschopnosti rostlin

Pokud je rostlina spokojená, bude vůči chorobám a škůdcům odolnější – je důležité splnit její nároky na půdu, vláhu, oslunění. Ke skvělé kondici může přispět i doplňkové hnojivo, jaké představují právě rostlinné zákvasy či výluhy.

Posilující heřmánkový macerát

Heřmánek pravý (Chamomilla recutita) je univerzální léčivkou, která prospívá lidem, zvířatům i rostlinám. Macerát z heřmánku podporuje jejich obranyschopnost i růst. Prospěšný je i pro klíčící výsevy a malé semenáčky.

Jak na to:

2 polévkové lžíce sušených květenství nebo 6 lžic čerstvých podrťte a zalijte 1 litrem dešťové vody. Nechte v teple macerovat 24 hodin. Sceďte, nařeďte v poměru 1 díl macerátu na 9–15 dílů vody a používejte k zálivce jednou za dva týdny v době růstu rostlin.

Bylinkové lázně

Aromatické byliny jsou výtečným zdrojem ochranných látek. Vytvořily si je právě jako obranu proti nenechavému hmyzu. Působí především preventivně, i když v některých případech mohou škůdce i zahubit. Můžete využít kvetoucí nať levandule, šalvěje, šanty i dobromysli. Všechny působí preventivně proti napadení savými škůdci, mandelinkami i housenkami.

Jak na to:

7 lžic podrcené sušené bylinky nebo 14 lžic bylinky čerstvé zalijte 1 litrem měkké, téměř vroucí vody (s teplotou okolo 80 °C). Nechte dva dny macerovat, poté sceďte. Jako postřik můžete používat neředěné nebo s přidáním nejvýše stejného dílu vody.

Velmi účinné jsou také alkoholové bylinné maceráty, které však vyžadují vklad 50 % alkoholu. Bylinky se v něm týden macerují a macerát se poté vydatně ředí vodou nejméně v poměru 1:10.

Březová kúra

Březové listí posiluje nejen lidské zdraví, ale i odolnost rostlin proti houbovým chorobám. Chrání především ovocné dřeviny proti houbám a rzím, strupovitosti plodů a skvrnitosti listů.

Jak na to:

3 vrchovaté lžíce sušených březových listů nebo 10 lžic listů čerstvých zalijte 1 litrem měkké vody. Nechte týden až dva stát na teplém místě, a až směs dokvasí, přeceďte ji. Nařeďte vodou v poměru 1:5 a používejte jako postřik.

Výživný zákvas z kostivalu

Díky vysokému obsahu draslíku kostival lékařský (Symphytum officinale) posiluje rostlinná pletiva, která pak lépe odolávají chorobám. Podporuje také kvetení a zrání plodů. Pěstovat kostival třeba jako půdopokryvnou rostlinu pod stromy se vyplatí. Můžete ho posekat, natě využít a on bude znovu a znovu obrážet.

Jak na to:

3 lžíce podrcené sušené natě kostivalu nebo 8 lžic (či hrst) čerstvé nasekané natě zalijte 1 litrem dešťové vody. Nechte týden až dva kvasit v teple, poté přeceďte. Nařeďte měkkou vodou v poměru 1 díl zákvasu a 10 dílů vody.

Můžete použít jako postřik na listy i jako zálivku. Plodové zelenině prospěje až půl litru v zálivce denně.

Ochrana proti škůdcům

Kopřivový zákvas

Kopřivová jícha je výtečné hnojivo bohaté na dusík. Ovšem má i prokazatelné účinky proti mšicím, obalečům, sviluškám i dřepčíkům, pokud ji v jemnější verzi aplikujete na nadzemní části rostlin. Preventivní účinky má i proti plísním.

Jak na to:

2 vrchovaté polévkové lžíce podrcené sušené kopřivové natě nebo 10 lžic čerstvé nasekané natě vložte do 1 litru měkké, nejlépe dešťové vody. Nechte tři až šest dní macerovat při teplotě kolem 20 °C. Čím vyšší je teplota, tím dříve bude zákvas hotový. Proces se urychlí, když nať nasekáte nadrobno. Umožněte přístup vzduchu a alespoň jednou denně promíchejte. Poté přeceďte. Nařeďte v poměru 1 díl zákvasu na 5 dílů vody a užívejte jako postřik.

Pro ochranné účely se používá mladý, právě startující zákvas – naopak když jíchu připravujete jako hnojivo, můžete ji nechat zcela dozrát, dobublat. Mladá i zralá jícha každopádně působí i jako posilující výživa, již po vydatném naředění ji můžete stříkat i na listy. Preventivně účinkuje i proti houbovým chorobám.

Použít můžete jak nejběžnější kopřivu dvoudomou, tak kopřivu žahavku. Počítejte s tím, že kvašení značně zapáchá.

Macerát ze zběhovce

Zatímco pro nás je zběhovec plazivý (Ajuga reptans) jedlou a léčivou rostlinou, na hmyz působí zhoubně. Je proto výtečnou, bezpečnou a přitom účinnou alternativou insekticidů, i když nevítané hosty nezabíjí okamžitě. Můžete ho pěstovat jako pohlednou a nenáročnou půdopokryvnou rostlinu v polostínu, snáší i občasné sešlapávání. Když ho budete sestřihávat, vždy doroste.

Jak na to:

7 lžic podrcené sušené natě zběhovce nebo dvojnásobné množství jemně nasekané čerstvé natě zalijete litrem měkké vody. Nechte dva dny macerovat v teple a poté přeceďte.

Používejte bez dalšího ředění jako postřik na listy.

Pálivý odvar

Tradičním prostředkem, který odpuzuje a mnohdy přímo hubí savý hmyz, jsou chilli papričky. Můžete si je poměrně snadno vypěstovat, řada odrůd je užitečná i velmi pohledná zároveň.

Jak na to:

10 lžic podrcených, silně pálivých suchých chilli papriček nebo 20 lžic pokrájených čerstvých plodů vložte do 1 litru měkké vody. Půl hodiny vařte na mírném ohni (nechte jen lehce probublávat, jako když připravujete vývar). Po vychladnutí nechte ještě pár hodin luhovat, přeceďte a nařeďte vodou v poměru 1:1. Používejte jako postřik na listy.

Zdroj: Časopis Receptář