Mák na semeno pěstujeme jako cizosprašnou plodinu, tedy jen jednu odrůdu na zahradě, abychom předešli možnému křížení. Předpokladem dobré sklizně je časné setí na organicky vyhnojený záhon, vyjednocení mnohdy hustě vzešlých rostlin a také dostatek vody, který zajistí správný vývoj semen v nich zejména v době nalévaní makovic.

Makovice odlamuje v kolínku

Na osivo sklízíme makovice - pokud to jde - ideálně zralé, tedy když jsou schnoucí či již suché, semena uvnitř jsou uvolněná z přihrádek a při zatřepání v makovicích typicky chrastí. Nehrozí-li nálet ptáků, můžeme nechat záhon plně vyzrát a sklidit ho naráz. Při sklizni postupujeme tak, že makovice odlamujeme rukou, a to v místě kolínka pod makovicí. Sbíráme je do nádoby, třeba kbelíku nebo košíku vystlaného plátnem či papírem nebo rovnou do pytlíku. Chceme-li postup urychlit, můžeme si nádobu zavěsit na břicho a sklízet oběma rukama.

Opatrní ale musíme být při sklízení takzvaných hleďáků. Jsou to některé krajové odrůdy, u kterých se makovicím při zrání otevírají otvory pod korunkou makovice. Když makovici utrhneme či jen nakloníme, semena se začnou vysypávat ven.

Mák milují i ptáci

V řadě případů však musíme sklízet makovice dříve, než jsou plně vyzrálé, protože je rádi vyhledávají ptáci. Ti makovice nazobávají v dolní části ještě před plnou zralostí a semena pak vypadávají. Zejména sýkorky olejnatá semena máku milují, je tedy třeba, abychom byli rychlejší. Sklízíme pak probírkou ty makovice, které teprve začínají lehce zasychat, světlat (lidově „mak zabělává“) a semena v nich nejsou ještě zcela vyzrálá, mírně je tedy podtrhneme. Je to ovšem lepší, než když o ně zcela přijdeme. Sklizeň probírkou opakujeme podle potřeby, každý nebo každý druhý den, podle počasí. Sklizené makovice necháme ve stínu velmi zvolna dojít a vyschnout. Sušíme je v tenké vrstvě po jedné makovici a občas je prohrábneme, až jsou zcela suché. Podle gengelských zkušeností má osivo i z takto předčasně sklizených, ale šetrně a zvolna došlých makovic dobrou klíčivost a kvalitu.

Možnou variantou ochrany proti ptákům je pečlivé zakrytí celého záhonu velkou netkanou textilií až k zemi, aby se opeřenci nedostali dovnitř.

Pečlivý výběr na osivo

Teprve po dobrém doschnutí můžeme přistoupit k vyklepání máku na osivo. Vybíráme nejpěknější, zdravé, plně vyvinuté, větší makovice, v nichž semena hezky chrastí. Makovice mají odrůdově typický tvar (některé odrůdy jsou štíhlé a vysoké, jiné naopak baňaté a široké) a uvnitř jsou vyplněné zdravými semínky. Nepoužíváme makovice, které jsou poškozené škůdci a chorobami, zakrnělé, pokřivené, deformované a ty, kde jsou uvnitř pavučinky plísně nebo semena připečená k přepážkám (nechrastí).

Každou makovici rozřízneme nožem a vyklepneme zvlášť na malou misku, abychom mohli posoudit jak zdravotní stav, tak i barvu a množství semen uvnitř. Je to sice pracné a trochu zdlouhavé, ale důležité pro bezvadné osivo. Pokud bychom vyklepávali všechny makovice do jedné misky, může nám například makovice s jinak barevným semenem osivo znehodnotit. V domácích podmínkách potřebujeme jen několik desítek makovic a práce se vyplatí. Osivo máku podržuje klíčivost čtyři až pět let, ba i více.

Po vyklepání vyfoukáme z máku nečistoty přesypáním z misky na misku, podle potřeby semena ještě dosušíme a schránky s ním popíšeme názvem druhu, odrůdy a rokem sklizně.