Semenice dvouletých druhů, jako jsou mrkev, pastinák, petržel a celer, ale i červená řepa, mangold, tuřín nebo zelí vysazujeme na jaře vždy co nejdříve, jakmile to stav půdy dovolí. Rostliny tak využijí zimní vláhu a budou mít dostatek času k rozvoji. Pozdní sázení má za následek opožděné kvetení, semenice nevyvinou dostatečně silné květní výhony. Chlad či případný mráz po časné výsadbě těmto druhům nevadí, jsou na ně adaptované.

V Gengelu se nám osvědčila jejich výsadba do druhé trati, tedy po organicky hnojené předplodině. Sázíme do dostatečně širokého sponu, aby měly místo, květenství dorůstá do značné výše a je rozložité. Pro lepší vzájemné opylování dáme přednost výsadbě do kompaktního tvaru, nejlépe čtverce. Jejich další náležité ošetřování je předpokladem, abychom z nich v létě sklidili kvalitní osivo.

Okopávka a opora

Po výsadbě rostliny okopáváme a odplevelujeme, v širším sponu je okopávání či plečkování snadné. Dáme jen pozor, abychom nevylomili mladé, vyvíjející se květní výhony, které jsou křehké. Při poslední okopávce můžeme rostliny nahrnout, zpevní je to v půdě a nebudou mít tendenci se vyvracet. Druhým rokem mají totiž jen slabší kořenový systém a mohutná nadzemní část mění těžiště rostliny.

Poté co semenice začnou vytvářet květní výhony, poskytneme jim zavčas vhodnou oporu. Některé druhy sice mají pevné stonky a vystačí si samy (např. pastinák), ale řada zelenin se bez opory prakticky neobejde (např. křehké zelí). Používáme obvykle dostatečně dlouhé tyčky, které zatlučeme vedle rostlin. K tyčkám vyvazujeme opakovaně podle toho, jak semenice dorůstají do výše. Máme-li hodně semenic a méně tyček, lze k jedné opoře vázat i dvě či tři rostliny. Oporu jim může poskytnout také podpůrná síť, kterou známe z pěstování okurek. U semenic ji však dáme vodorovně a předem, aby jí květní stonky prorostly a pak na ní držely. Menší záhon někdy stačí ovázat jen kolem dokola provázkem.

Zálivka semena podpoří

Když je sucho, rostliny zalijeme, aby měly dostatek vláhy. Pro nasazování květů i semen je dobré zásobení vodou důležité. Jestliže rostliny strádají suchem, semena zasychají, jsou drobná, nevyvinutá a méně kvalitní. Podle potřeby je tedy vydatně zaléváme jednou až dvakrát týdně. Můžeme šetřit vodou a zalévat přímo k jednotlivým semenným rostlinám. U řady druhů je důležitá i vzdušná vlhkost, zejména u košťálovin, jako jsou zelí či kapusta, kde dobrých osivářských výsledků dosáhneme ve vyšších polohách, v nichž je vlhčeji.