obrázek z archivu ireceptar.cz

Domácí semenaření: Sklízíme zralé fazole, dosoušíme je a luštíme

Fazole jsou semenářsky nenáročná plodina, ideální pro začátečníky. Jsou jednoleté a samosprašné. Pro semenaření sbíráme vyzrálé, plně vybarvené a tvrdé či tvrdnoucí fazole ve schnoucím lusku.

Fazole můžeme sklízet probírkou, to znamená otrháváním jednotlivých zralých lusků. U probírky vždy otrháme jen ty lusky, které jsou plně zralé, a sběry opakujeme. Druhou možností je jednorázová sklizeň, která je osvědčená zejména u keříčkových typů fazolí. Při ní vytrhneme nebo požneme celé keříky, které poté svážeme do snopků a zavěsíme nejlépe pod střechu do průvanu.

Dosoušení keříčkových fazolí pro semenařeníDosoušení keříčkových fazolí pro semenařeníAutor: Archiv ireceptar.cz

Dosoušení je důležité

Sklizené lusky i celé rostliny necháme ještě dobře vyschnout. Neluštíme tedy semena z nich ihned po sklizni, ale vyčkáme. Začátečnickou chybou je nedočkavost, touha co nejdříve vyloupat vlastní fazolky a mít je ihned po sklizení. Předčasně vyluštěná zrna nechráněná lusky se totiž často seschnou a scvrknou a jejich osivářská kvalita je pak horší. Proto vždy necháme sklizené lusky či rostliny dosušit, dojít. Vyschlé se nám budou i mnohem snáze loupat.

loupání fazolí pro semenařeníloupání fazolí pro semenařeníAutor: Archiv ireceptar.cz

Loupání v ruce, mlácení a vyšlapání

Máme-li již dosušeno, přistoupíme k loupání. Lusky lze snadno loupat v ruce prsty. Pracujeme ve větší ploché misce nebo nad bedničkou, ve které zachytáváme vypadávající a vyskakující semena. Před loupáním si lusky přebereme a vyřadíme zakrnělé, nemocné, deformované a podobně.

Když jsme vytrhali celé keříky, je rychlejší je vyšlapat nebo vymlátit. Pro vyšlapání si svazky položíme na plachtu a v čistých, suchých botách je důkladně pošlapeme, poté snopky obrátíme a šlapání opakujeme. Lze podle nátury na keřících i poskakovat, pozorujeme ale práci nohou, aby bylo vše dobře vyšlapané.

Jestliže zvolíme mlácení, vložíme svazky nebo lusky do pytle, aby fazole neskákaly kolem. Mlátíme klackem nebo násadou od nářadí a vždy jen tak silně, aby se zrno vymlátilo, ale nepoškodilo. Při příliš silných úderech by se semena mohla rozpůlit a znehodnotit. Po výmlatu i vyšlapání zkontrolujeme, zda jsou lusky prázdné a všechna zrna vypadala.

Při luštění prsty jsou fazole prakticky čisté a nevyžadují zpravidla čistění. Po vyšlapání nebo výmlatu z nich však musíme odstranit zbytky listů, stonků, případně hrudky hlíny. Hrubé nečistoty oddělíme snadno na sítu, menší vyfoukáme na misce nebo přesypáváním na mírném větru.

Akční letáky