Zdroje: homebydleni.cz, www.prozeny.cz

Plevel se označuje jako rostlina, která roste proti vůli pěstitele. To je vcelku hezká definice. Ale co je pro někoho plevel, pro druhého může být poklad. Krásný příklad je kopřiva. Vás na zahradě štve, nelíbí se vám a ke všemu se o ní popálíte. Ale pro mnoho lidí je to léčivka, která má v jejich životě důležité místo.

Čím rostliny/nás plevel trápí?

  1. Jistě se mnou souhlasíte v tom, že plevel nám, lidem, leze na nervy tím, že se ho musíme zbavovat. Čím víc plevelu, tím více práce pro nás.
  2. Bere rostlinám vláhu – zalíváte svojí zeleninu na zahrádce a stále to je málo? Plevel si ze zálivky bere větší část, protože má rozvětvené kořeny.
  3. Kořeny plevelu uvolňují oxid uhličitý a rozhodně ne v malém množství. Proto se mu daří na méně výživných půdách.
  4. Plevel často převyšuje naše pěstované rostliny a vytváří jim stín. Nezastíní pouze rostliny, ale i půdu, která se méně prohřívá, tím pádem negativně ovlivňuje růst a plodnost.
  5. Plevel nám může zavléknout na zahrádku různé choroby.

Jak se plevelu zbavit?

Mechanicky:

Nejspíš nejběžnější způsob likvidace plevelu. Mezi tyto postupy patří například okopávání, vypichování nebo vytrhávání. Ale ta bolavá záda po této činnosti! Proto výrobci nelenili a vyvinuly vytrhávače plevelu. Vybrat si lze vytrhávač i s teleskopickou tyčí, kterou si nastavíte podle svého vzrůstu, aby vám to bylo co nejpohodlnější.

Mezi mechanické prostředky se dá zařadit i mulč. Mulčovat zkuste posekanou trávou, kompostem, nebo i mulčovací fólií. Kolem okrasných rostlin se často sype mulčovací kůra, ale zjistěte si, jestli rostliny, které pěstujete, mají rády kyselé prostředí.

Chemie:

I to je možnost, pokud už vám opravdu nic na plevel z přírodních zdrojů nepomáhá. V obchodech si můžete vybrat z velkého množství produktů. V záhonu vytáhnete plevel z půdy lehce, ale v dlažbě se vám s tím mordovat chtít třeba nebude a po chemii sáhnete.

Kultivace půdy:

Pravidelná kultivace, ať už ruční (rýč, motyka), nebo za pomocí motorových kultivátorů, provzdušní a zkypří půdu, a tím se nebude tolik vysušovat. Zbavíte se samozřejmě i plevelu.

Domácí zabijáci plevelu:

  • Igelitové pytle na odpadky – tato metoda se dá využít při zakládání záhonu. Rozřízněte podélně pytle na odpadky, přikryjte jimi určené místo a na vrch nasypte mulč. Sundejte mulč i pytle nejméně za 14 dnů.
  • Horká voda – převařte v rychlovarné konvici vodu a vyrazte na likvidaci. Tahle finta je příjemná pro očistu dlažby a chodníčky s meziprostorem.
  • Domácí postřik č.1 – do dvou hrnků octa přidejte čtvrt hrnku soli, zamíchejte a aplikujte na plevel.
  • Sůl – utrhněte nadzemní část rostliny a na tu, která vám zbyla po odtrhnutí, nasypte sůl. Při aplikaci buďte opatrní, abyste si nezneškodnili kromě plevele, i vaše vypěstované rostliny.
  • Domácí postřik č.2 – smíchejte 2 hrnky octa, půl hrknu soli a jednu lžičku prostředku na nádobí. Přelijte do rozprašovače a hurá na plevel!
  • Voda z brambor – horkou vodu z brambor nevylívejte po obědě hned do odpadu, ale raději vyjděte před dům a polijte s ní plevel ve spárách na chodníku.