Canna neboli dosna patří do čeledi Cannaceae – dosnovité. Jejím zásobním orgánem je hlízovitý oddenek. Podle odrůd vykvétá v různých barvách květů od červené a oranžové přes žluté až po barevně kombinované květy. Kany kvetou od července do zámrazu. Vysazují se do skupin, tak vyniknou nejvíce. Méně vzrůstné odrůdy lze vysadit do vegetačních nádob. Skvěle oživí terasy nebo nevýrazná místa na zahradě. Využít je můžeme i k řezu, uplatní se pouze ve velkých vázách, které musí být dostatečně stabilní.

Nejznámější kana indická se pěstuje i u nás

Dosna indická (Cana indica) je jednak nejznámější kultivar dosen, jednak je pěstována u nás. Celkem existuje 10-20 druhů dosen. Tyto druhy jsou přirozeně rozšířeny v subtropických a tropických oblastech obou amerických kontinentů. Na škrob bohaté oddenky jsou zásobními orgány těchto rostlin.

Jak na výsadbu v našich podmínkách

V našich podmínkách kany vysazujeme až na začátku června, proto je vhodné si je předpěstovat, aby nevykvetly příliš pozdě. Kany si můžeme předpěstovat ve skleníku, nebo doma v místnosti s teplotou mezi 1-18 °C, poblíž okna. Začátkem března rozdělíme přezimující hlízy na oddenky ideálně se dvěma puky. Jeden položíme vedle druhého do truhlíku naplněného do poloviny pískem a rašelinou. Následně zasypeme a podle potřeby zaléváme.

Začátkem června kany vysadíme do země

Po vyrašení puky vysázíme jednotlivě do květináčů a opět uložíme u okna někde v teplejší místnosti. Začátkem června, při teplém, ale spíše podmračném počasí, vysazujeme rostliny ven na zahradu. Ideální je vzdálenost 50 cm mezi jednotlivými rostlinami. Výsadbu provádíme o něco hlouběji, než byly rostliny předpěstovány, aby se z půdy nevyvracely.

Jakou půdu a zálivku jim dopřát

Dosny vyžadují teplou a kyprou půdu bohatou na živiny, neboť rostou velmi rychle a jsou to mohutné rostliny. Libují si na slunných stanovištích. Během vegetace kany hodně zaléváme. Doporučováno je i přihnojování ledkem formou kroužkování. Je to jeden z nejúčinnějších způsobů hnojení. Provádí se tak, že se hnojivo sype v okruhu rostlin a hnojení se spojí rovnou s kypřením půdy. Tak se hnojivo zapraví do zeminy do zóny kořenů. S nástupem září hlízy pak hlízy začínají vyzrávat, a tak zálivku omezíme.

Uskladňujeme po prvních mrazících

Stonky kan odřežeme ihned po prvním mrazíku. Řez provádíme nožem cca 10 cm nad povrchem půdy. Rýčem nebo rycími vidlemi pak dobudeme hlízy ze země. Zeminu můžeme na hlízách ponechat a hlízy uschovat i s balem. Skladujeme je při teplotě okolo 5-10 °C na suchém místě. Přes zimu uskladněné hlízy raději kontrolujeme, zda nedošlo k jejich uhnívání.

Různé odrůdy mají různou výšku, barvu květů i listů

Ze zelenolistých odrůd můžeme zmínit například oblíbenou červeně kvetoucí ‘Collose‘ nebo pestře kvetoucí ‘J. B. van der Schoot‘. Existují i červenolisté odrůdy, například ‘Fauerzauber‘ s rudými květy nebo ‘Wyoming‘ či ‘Semafor‘ s pestrými květy. Oranžově žluté květy nabídne česká odrůda ‘Miss Mělník‘. Méně vzrůstné odrůdy jsou ideální pro pěstování v nádobách. V záhonech vysazujeme vzrůstnější odrůdy vždy do pozadí ostatních rostlin, aby nezakrývaly nižší trvalky a letničky.