Zdroje: living.iprima.cz, www.dumazahrada.cz, www.magazinzahrada.cz

Ochraňte zeleninu před dřepčíky

Kdo by to byl řekl, že právě takhle maličký brouk dokáže pořádně potrápit zahrádkáře a milovníky květin. Drobných černých broučků si můžete všimnout většinou na žlutých květech, jinak se totiž dobře skrývají. Dřepčíci (Epitrix i Phyllotreta) jsou jen 2 mm velicí, obvykle tmaví až černí brouci, kteří ožírají nadzemní části rostlin a jejich larvy zas podzemní. Dřepčíků je několik různých druhů a také proto je zajímá mnoho druhů plodin. Mezi jejich oblíbené patří zelí, ředkvičky, řepa, lilky, hořčice, brambory, rajčata, papriky i špenát.

Dřepčíci jsou otravní škůdci

Pokud se dřepčíci v záhonech objeví, pak začněte jednat. Dobře si jich můžete všimnout na žlutých květech, proto je lze lapit také na žluté lepové desky. Dřepčíci také milují horké a suché počasí. Pokud je jich hodně a nerušeně začnou spásat vaši zeleninu, pak mohou způsobit doslova katastrofu.

Zeleninu chraňte, dřepčíkům chutná!

Záhon můžete také ochránit pomocí textilie, ne vždy je to však možné.

Do blízkosti záhonku můžete také přilákat predátory, kteří se živí dřepčíky i dalšími škůdci. Mezi takový dobře známý hmyz patří škvoři. Ti se mohou zabydlet například do otočeného květináče naplněného slámou nebo mechem.

Zkušení zahrádkáři také doporučují posypat zeleninu dřevěným popelem nebo vápenným prachem. Oba poprašky je vhodné použít po tom, co padla rosa, nebo před posypáním rostliny mírně navlhčete rozprašovačem.

Pokud máte rebarboru, pak si můžete připravit jednoduchý výluh, kterým můžete zeleninu zalévat. Nasekané listy zalijte vodou, aby byla rebarbora celá ponořená a nechejte dva dny louhovat. Poté krátce, asi 10 minut povařte a nechejte před použitím vychladnout. Rebarborový výluh navíc také slouží jako hnojivo.

Stejným způsobem dřepčíky odpuzuje také kopřivová jícha.

Související články